vineri, 18 mai 2007

Berbec - Psihologie
Marile aventuri

Prin insasi pozitia sa pe prima pagina a caracterelor umane, tipul Berbecului este, dintre toate tipurile zodiacale, cel mai putin diferentiat, cel mai brut, cel mai simplu.
Astrologul Cyrille Wilczkowski l-a explicat foarte bine. Il prezinta drept ,,un suflet copilaros care nu cunoaste dedublarile si complicatiile sufletului adult; un suflet dintr-o bucata, care se daruieste total, reactioneaza total in prezenta oricarui fenomen exterior si asculta total de orice impuls interior. La el, ca la orice copil, de altfel, hotarul dintre dorinta si actiune va fi aproape inexistent iar visul se va confunda adesea cu realitatea. Va fi incapabil de siiretenie si de calcul. Actele sale vor fi caracterizate de sinceritate si spontaneitate. Sentimentul cel mai generos si capriciul cel mai naiv vor alcatui, pe acelasi plan, imperative absolute ( ... ) Ca si copilul, nu va cunoaste alt trecut decit trecutul imediat. Va trai orientat spre viitor, ale carui amenintari nu va fi in stare sa le masoare. Va face cu greu distinctia dintre posibil si imposibil. Nu va avea simtul proportiilor si al relativitatii. Orice indispozitie prezenta va capata la el un caracter exagerat si insuportabil ( ... ) Se va speria si de o umbra si nu va intelege pericolele reale. Ca sa fuga de angoasa imprecisa a clipei, se va lansa in aventura cea mai nebuneasca, deoarece va impodobi viitorul cu un prestigiu miraculos, iar dinamismul sufletului sau vesnic tinar it va proiecta permanent spre cucerirea necunoscutului.
Un "primar"
Aceasta frumoasa creionare ne introduce in esenta personajului care este formata, in primul rind, dintr-o functie pe care caracterologii o numesc primaritate.
Psihologul Paulhan o reliefase deja sub numele de prezentism, care indica, dupa el, o predominanta excesiva in spiritul starii prezente. Aceasta gituire a emotiei in actual, in moment, in prezent are diferite consecinte sub aspect caracterologic: entuziasm momentan, acces de minie, exagerare, tendinta pentru extreme, versatilitate, nedreptate prin impulsivitate, credulitate, naivitate, veselie, vioiciune superficiala zapaceala, frivolitate, bunatate, generozitate, curaj, temeritate, extravaganta, exaltare, entuziasm, porniri pasionate, fervoare imperioasa, principiul totul sau nimic etc.
Asadar, Berbecul nostru este un primar, in sensul ca la el impresiile produc un efect maxim imediat si rapid, dar se epuizeaza repede si nu au viitor. El traieste, actioneaza si gindeste in functie de prezent; reactiile sale sint imediate si scurte; ele se epuizeaza repede fiindca impresia pe care i-o fac evenimentele nu lasa urme. Astfel, impresiile si reactiile sale sint deosebit de mobile. Il vedem impulsiv, repede consolat, imediat impacat, schimbator in simpatii, interesat de noi intilniri, usor de convins, dornic de schimbare, actionind in vederea unor rezultate imediate, contradictoriu in conduita, nedisciplinat in viata...
Un activ
Activitatea sa primara de bilios ii da un ritm de viata... precipitat, o motricitate dezvoltata, reactii putemice, sacadate, deseori extreme sau exagerate. Ii insufla o nevoie pronuntata de actiune, face din el o fiinta ocupata, mereu in efervescenta si neobosit exista o anume agresivitate muscatoare in tot ceea ce face. Poseda mai cu seama o forta de soc, o putere de atac percutant care vine dintr-o mobilizare de energie imediata si totala Dintr-o data, activitatea lui capata un ritm nebunesc si se traduce prin descarcari, gesturi bruste, spasmodice, atacuri grosolane si in cazurile patologice, prin impulsuri epileptice. Aceasta disponibilitate motrice masata in el, gata sa tisneasca, ii confera o capacitate destul de iesita din comun de a-i antrena si pe altii la actiune, dar il face totodata sa fie gata sa riste totul, ceea ce e foarte periculos.
El trebuie sa actioneze. Cauta si creeaza ocazii pentru a se manifesta, la nevoie Cauta obstacole, ba chiar le provoaca. Este condus de un instinct de cucerire mereu neostoit, care se exprima prin simt de initiativa si spirit de intreprinzator: se inflacareaza la ideea unor proiecte, planuri de actiune, de executie, a unor vitejii care trebuie realizate. Instinctul sau combativ se observa cind lupta ii reinnoieste elanul, cind obstacolul ii dubleaza zelul. Aceasta faptura virila stie sa riste It si sa-si atinga scopul cu orice pret; ii e cu atit mai usor s-o faca cu cit ii place efectul produs si are simtul prestigiului.
Dar desi stie art de bine sa atace, cu toata greutatea fortei sale, si totodata, cu un remarcabil simt at oportunitatii, e mai putin stralucit la incheierea demersului sau. Poseda chiar arta de a abandona actiunile intreprinse inainte de a le fi incheiat. Ceea ce il intereseaza este atacul, amorsarea; daca, in continuare, situatia nu este presarata de incidente, de fapte noi, daca actiunea evolueaza spre o regularitate monotona atunci tensiunea scade, interesul descreste si subiectul nostru se indreapta spre site pasiuni.
Cu toate acestea, stie sa-si afirme destul de bine vointa asupra celorlalti. Asta nu inseamna ca tipul Berbec este un sef autentic. Se prezinta adesea ca atare, dar e mai curind un animator, antrenindu-i pe ceilalti la actiune. Daca, si se intimpla sa comande, precurn animalul in fruntea turmei, totul se explica prin faptul ca este inaintea celorlalti, primul, si ca stie sa se faca urmat dind un exemplu. De altfel, are suficiente calitati ca sa faca pe seful ritm rapid, dinamism, eficacitate, simt at orientarii, at deciziei, at angajarii Mai degraba detit placerea are instinctul sefiei este un conducator innascut cu ascendent direct asupra celorlalti Dar nu trebuie urmat intotdeauna cu ochii inchisi : indrazneala lui este adesea temeritate.
Un supraemotiv
Intotdeauna se intilneste la tipul Berbec, cu o activitate in permanenta relansare, o emotivitate puternica la mare presiune. El traieste in emotie, in cautarea senzatiilor tari, a socurilor si a angoaselor; isi mentine forma intr-un univers de vacarm, de nebunii, de neorinduiala, de excese, de manifestari violente. Inamic al nuantei si al rafinamentului, pe care le socoteste o forma de decadenta, el se instaleaza in prim-planurile efectului instinctiv direct, cu natura sa robusta. Este neindoios un pasionat in toata vigoarea temperamentului sau si aceasta emotivitate capata usor un aspect agresiv. Este exploziva in manifestari si gaseste stimulentul in dragostea pentru independenta care se confunda cu lipsa de disciplina in provocare: fructul oprit, fruct jinduit. Il antreneaza pe nativ spre lipsa de masura si-i impune de multe ori legea copilareasca a instinctului - totul sau nimic.
Evident, resortul emotiv ii inzeceste mijloacele de actiune si ii incarca bateriile in timp ce inca functioneaza; el este cel care il impulsioneaza pe realizator, il stimuleaza si il excita Dar, cind e asociata cu primaritatea, emotivitatea are efecte mai putin fericite. Din cauza acestei asocieri, tipul Berbec nu stie sa reziste la apelul dorintei si se ambaleaza usor. Blocarea emotivitatii asupra clipei prezente da nastere unor stari paroxistice extraordinare, bucurie sau durere, cu atit mai efemere cu cit sint mai intense. In asemenea mornente subiectul este tentat sa-si joace destinul, fara sa tina seama de ziua de miine, minute de fervoare, entuziasm delirant, criza de disperare, frica pina la panica, evenimentul este amplificat la dimensiunile unui fenomen gigantic si trait ca un soc de nedepasit In cursul acestor valuri exceptionale de panica, de neliniste supraacutizata, de durere arzatoare, carora le urmeaza indeobste o salutara prabusire nervoasa, acest tip comite, datorita pornirilor necontrolate si a precipitarii, lucruri ireparabile, nebunii care il condamna. Forta i-a pierit; si s-au frint resorturile; si s-a sfarimat frumoasa siguranta de sine; un anume ,spirit de turma va inlocui pentru un timp comportarea sa trufasa de conducator. Este de inteles ca uneori curajul este un fel de reflex prostesc. Arma cu dublu tais emotivitatea il mentine in efervescenta, fervoare si pasiune, dar il arunca si in sminteala si lipsa de judecata.
Cu o asemenea supraemotivitate constiinta de sine nu prea e stralucitoare. Desigur, acest emotiv-activ este puternic, iar sentimentul acestei forte se amplifica in momentul prezent, datorita primaritatii. Dar in ce masura nu e vorba, la el, si de o supraestimare de sine, de un soi naiv de laudarosenie si de exhibitionism- Berbecul din sexul tare, mai ales, e mindru de virilitatea sa ca un cocos Suporta greu. sa fie subestimat si o data ranit in amorul sau propriu, se refugiaza intr-o atitudine de revendicare si de ostilitate.
Nu si se poate cere prea multa obiectivitate fata de lumea exterioara la care participa cu ardoare. Exista prea multa emotie in inima aceasta generoasa, entuziasta si candida ca sa poata judeca lucrurile sub aspectul lor adevarat. Imaginatia sa le amplificata din plin; de unde erori de estimare, ba chiar si o latura utopica: universul sau nu se situeaza prea departe de cel al lui Don Quijote. In relatiile cu ceilialti, nu are suficienta distanta ca sa-i inteleaga le imprurnuta propriile sale sentimente, ii vede dupa chipul si asernfinarea sa. Aceasta inima buna ajunge citeodata sa faca pe autoritarul generos, crezind ca procedeaza bine daca isi impune gusturile care nu sint agreate.
In ce consta forta lui
Nu este greu de sesizat planul de superioritate al acestei firi monolitice. Ea rezida, intr-adevar, in spontaneitatea sa, care mentine tipul Berbec intr-o stare permanenta de prospetime si reinnoire. intreaga sa forta sta in dinamismul lui, foarte des incordat ca un arc gata sa sara in credinta sa de copil curat sufleteste, in elanul sau tineresc, sursa a tuturor inspiratiilor, a tuturor generozitatilor. Nu exista automatisme la acest redutabil improvizator ale carui reactii sint aproape imprevizibile, ale carui reflexe surprind. Face impresia ca are o claviatura de comportament psihologice inepuizabile, ca o data cu fiecare noua actiune apare o fiinta noua, desi ramine mereu el insusi si asta in ciuda unei simplitati de atitudini copilaresti a unui adevar uman emotionant.
In ce consta slabiciunea lui
Linia sa de minima rezistenta este si ea bine trasata. Ea rezida in forta sa de iluzionare, in temeritatea sa, in imprudentele sale, in latura sa de om care "risca totul". Acest defect este legat de capacitatca de a se ambala, de a se inflacara usor si repede care il face sa piarda orice simt al masurii, il impinge la ispravi, la acte necugetate, la gesturi minioase si violente pe care le regreta imediat. Trebuie deci sa se educe sa-si stopeze primul acces de furie ca sa isi recapete controlul de sine. Setea de noutate nu trebuie sa-1 duca la vagabondaj. Ea poate si trebuie chiar sa fie un factor dc tinerete inepuizabila.
Inteligenta
Cu Berbecul se intimpla la fel ca si cu orice alt tip zodiacal: nu poatc fi caracterizat prin nivelul sau de inteligenta. Nu exista un semn mai inteligent decit celelalte, la fel cum nu exista zodii bune sau rele.
Dar pe temperamentul si caracterul fiecarui semn se grefeaza un anume tip de inteligenta. Pentru Berbec, este specifica forma de spirit inventiv, improvizator, inovator sau renovator; se straduieste intotdeauna sâ se caracterizeze sau sa exceleze facind ceva nou, nemaiintilnit, inedit, sa fie mereu primul.
Este, in intelesul deplin al cuvintului, un spirit partizan, capabil sa-si ofere intreaga ardoare generoasa unor opinii preconcepute, unor convingeri stabilite definitiv, nu fara o partialitate uneori socanta si orbitoare. In aceasta consta forta si slabiciunea acestei inteligente, a carei intuitie se avinta cu o viteza extraordinara, dar a carei judecata exprima o viziune unilaterala. De aici nu rezulta intotdeauna un spirit stabil; ar fi asa numai daca s-ar putea detasa pentru a judeca, ceea ce nu se intimpla des; intr-adevar, viziunea sa este imediata, directa, instantanee.
Un asemenea tip poate da nastere altor spirite, poate inspira idei, poate stirni prin teoriile sale noi si conceptiile sale inedite. Tipul superior poseda intr-adevar un spirit special, o latura geniala; stie sa se foloseasca in modul cel mai fericit de paradoxuri si nu se da in laturi in fata ideilor celor mai nastrusnice; poseda arta de a sustine tezele care socheaza si rcuseste sa convinga sau, mai exact, sa seduca. Are mai cu seama darul de a ne introduce intr-un univers nou. Daca incercam sa includem aceasta dispozitie spirituala intr-o clasificare gata facuta, nu putem decit sa o apropiem de functia intuitie a lui Jung, considerata ca un soi de fler care ne comunica spontan perceptii pe calea subconstientului si ne introduce in intimitatea lucrurilor. Aceasta corelatie a fost avansata pentru prima oara de pedagogul elvetian, dr Adolphe Ferriere.
Insusi Jung spune despre tipul intuitiv ca "poseda un fler remarcabil pentru tot ceea ce promite descoperiri noi; li se daruieste cu un entuziasm extrem; accepta riscul sa-si paraseasca domeniul de actiune cu singe rece, fara mila si fara a parea ca-i pastreaza nici cea mai mica amintire, de indata ce i-a determinat importanta si nu mai asteapta de la el nici o transformare demna de a-i retine atentia (...) Poate face servicii de prim ordin societatii ca initiator sau, cel putin, ca propagator de inovatii de orice fel. Este reprezentantul firesc al tuturor minoritâtilor care pregatesc viitorul. Cind interesul sau il duce mai putin inspre lucruri decit inspre oameni, este in stare sa deceleze in acestia, cu un instinct foarte just, anumite capacitati sau aptitudini, astfel incit se dezvaluie in stare sa formeze oameni..."
Intuitivul extravertit are un fler accentuat pentru tot ce este in germene si contine promisiuni de viitor. Nu se opreste niciodata la raporturi stabile, la valori asezate o data pentru totdeauna. Este vesnic in cautare de noi posibilitati, de cai nebatatorite, atras de necunoscutul obiectelor si al situatiilor exterioare. Traieste proiectat inainte, orientat spre viitor, prea putin preocupat de realitatea momentului; este avocatul celor putini, dar care promit. Deranjat de real, pe care nu-1 poate percepe perfect, se situeaza la antipodul posibilitatilor concrete ale vietii; paraseste asadar adesea cimpurile pe care le-a cultivat si a caror recolta ajung sa o culeaga altii. Neconventional, este de multe ori luat drept un aventurier. Multi Berbeci sint de tipul intuitie extravertita (Descar-tes, Einstein, da Vinci).
Dar exista si cei care - datorita unei putemice peceji saturniene - apartin tipului intuitiv introvertit. La acestia, intuitia se indreapta spre obiectele interioare, trece de la o imagine la alta, pindind toate posibilitatile ingropate in masa inconstienta, fara sa para niciodata sa stabileasca o relatie intre fenomen si ei insisi. Acest tip produce un om original sau enigmatic, visator, vizionar, artist, cu toane... a carui realitate este inainte de toate inconstientul populat cu imagini, lumea interioara cu inepuizabile bogatii, viziuni, inspiratii (este mai mult sau mai putin cazul Berbecilor saturnieni: Baudelaire, Goya, Mallarme, Van Gogh, Savonaroia. . .).

Taur - Psihologie
Greutatea si cintul

Taurul este, pe de o parte, un semn de Pamint: elementul cel mai dens, mai solid, mai stabil; pe de alta parte, este un semn Fix, factor de cristalizare, de condensare.
Un "secundar"
Aceasta fixitate poate fi pusa in legatura, fara nici o ezitare, cu proprietatea caracterologica denumita "secundaritate" (Le Senne). Este socotit "secundar" cel la care impresiile primite isi inscriu lent actiunea in psihism, dar pot ulterior sa-si exercite influenta asupra comportamentului. "Secundarul" amortizeaza prezentul ca prin forta unui volant care uniformizeaza viteza ajungind sa suprapuna peste impresiile actuale o multitudine de impresii trecute. Este marcat de evenimente, a caror urma o pastreaza mult timp: aceasta are la el aspectul unor dire lungi ce sapa o brazda grea in strafundurile fiintei care, prin intermediul prezentului, resimte, regindeste, rumega trecutul. Ca sa spunem tot, dar fara nici cea mai mica intentie peiorativa, tipul Taur este un rumegator psihic.
Ca atare, dependenta sa fata de trecut conditioneaza in intregime un aspect al caracterului sau. Se mentine mult timp sub efectul unei emotii, al unei rani, al unui doliu. Este constant in afectiuni, fidel in atasamentele sale; isi pastreaza prieteniile din copilarie, ii place sa revina in satul natal. Persista in indispozitii, in remuscari, persevereaza in devotament, dar si in ranchiuna. Se supune obisnuintelor, e devotat ordinii invariabile a zilelor, reluarii lucrului dupa divertismente, este rutinier, pisalog, se agata de prejudecati la care nu renunta, se orienteaza spre actiuni pe temnen lung. Astfel impresiile se acumu-leaza mult timp in el si explodeaza brusc in acte neprevazute, pe care anturajul le intelege greu. incapatinat, ramine inaccesibil sfaturilor, opune rezistenta schimbarilor si adaptarilor rapide, se pliaza anevoie diversitatii mediului sau rasturnarilor de situatie. Este amenintat de automatisme, dar viata sa mentala se sistematizeaza. Actioneaza intr-o conformitate riguroasa cu principiile sale, fidel cuvintelor si gindirii lui; nu poate suporta nerespectarea angajamentelor; constient de drepturile si de datoriile sale, este un om dintr-o bucata.
Afrontul il afecteaza urcind in el precum aciditatea dupa o digestie proasta: rana morala se cicatrizeaza, dar nu se vindeca: ea revine o data cu vremurile rele, ca un reumatism fidel. Sanatatea psihica a tipului Taur depinde mult de masura in care isi stapineste rumegarea aceasta mentala si se debaraseaza de un trecut adesea prea stinjenitor.
"Secundaritatea" este si mai accentuata la acest tip, cind la nastere predomina Saturn.
Un lent
Aceasta proprietate confera unitate personajului Taur, dar nu se explica decit partial; putem s-o includem intr-o constelatie psihologica mai vasta, care atinge valori mai profunde.
Intr-adevar, rumegarea coincide cu un ritm vital foarte incetinit. Lasat in voia sa, acest limfatic-nervos este un vegetativ, a carui natura e lenta in miscari si in emotionari. Parca ar avea o masa enorma de incalzit. Sigaud si Corman au descris tipul lent ca pe un subiect cu forme corporale masive (Kretschmer, la rindul sau, ii aseamana pe lenti cu cicloidele cu forme rotunjite), cu o sensibilitate marginita, cu inteligenta greoaie, care isi pune putine probleme, dar le duce pina la capat; ei 1-au asimilat cu tipul planetar Pamint; ar fi putut sa-1 asimileze cu tipul Taur inferior, care este terian. Acest vagotonic, amortit de pasivitate vegetativa, inclinat sprc melancolie, descurajare, pesimism este imaginea constanta a Taurilor cu dominanta rece (Luna si Saturn). Coeficientul lor slab de activitate si emotivitate nu le ingaduie sa iasa din acest plan psihologic elementar.
Dar, cind Taurul are cit de cit o dominanta "calda" (Marte, Soarele, Jupiter), vedem cum emotivitatea si activitatea cresc in el; o data lansat pe sina, el se solidifica in viteza atinsa si urmeaza drumul drept, folosind forta masei sale ca sa rastoarne obstacolul si urmarindu-si scopul cu o incapatinare neobosita.
Totusi, la orice Taur, exista o lentoare initiala, deoarece el este ca acest personaj al lui Giono:
"...Omul strabatut, imbibat, greoi si lumios de efluviile, de influentele, de cintul lumii."
Prin aceasta acumulare progresiva, intreaga dispozitie isi schimba orientarea: nervosul rece, neemotiv, taciturn se transforma intr-un sangvin cald, mai degraba hiperemotiv, optimist, expansiv, facut sa fie fericit. Personajul care, adineauri, era placid, linistit, odihnitor, daca nu chiar adormit, este acelasi, acum cind are un acces de furie in care debordeaza preaplinul vitalitatii sale.
Un instinctiv "oral"
Dupa instinctul focos al Berbecului, cel a Taurului dezvolta gustul de a trai, apararea fata de primejdii, stapinirea lumii, inflorirea vietii personale in siguranta si confort material.
Fie ca este asemenea cicloidei "mari si bune" al lui Kretschmer, sangvinul traditional sau alt tip, Taurul e in primul rind si intotdeauna o fiinta sanatoasa, instinctiva, in contact direct cu natura universala. Instinctele sale sint imperioase iar senzualitatea, debordanta. Sanatatea sa deplina ii confera bogatie datorita importantei capitalului sau, ea il ancoreaza in realitate, dar tinde sa-1 instaleze si intr-un egoism sau o indiferenta confortabile.
Instinctele sale dominante sint cele ale radacinilor: capteaza, apuca, absorb. Sub aspect psihanalitic, Taurul este un tip oral desavirsit, ale carui pulsiuni sint toate cuprinse in miscarea de a absorbi (a suge, a se hrani, a apuca...). Sa amintim in treacat si ca celui de-al doilea semn zodiacal i s-a atribuit gura, orificiul de asimilare al tubului digestiv. Taurul este in primul rind un avid; aprig la cistig, instinctele sale de proprietar predomina: vrea sa aiba cit mai mult posibil. De aceea lacomia este un simtamint pe care il cunoaste bine. Aceeasi pornire posesiva domnestc si in sfera afectiva, Taurul devenind repede gelos pina la obsesie. Da impresia ca nu poate trai fara sa inghita cit mai mult din lucrurile, obiectele si fiintele care il inconjoara.
Evident, aceasta natura instinctiva se afirma cu atit mai mult cu cit in tema lui domina planete instinctive: in special, Marte si Jupiter.
Se poate intelege legatura dintre acest complex oral - asociat cu mama, cu doica - si bahicul pe care il vom descrie acum, ca si dragostea de natura, de pamint, pe care o cunoaste intens tipul Taurului. Intr-adevar, se stie ca psihanalistii deceleaza fixatia materna prin echivalentele ei simbolice: o dragoste excesiva pentru natura, pamint, ierburi, fructe, tot atitea simboluri ale mamei.
Dionisiacul
Un astrolog de orientare spiritualista defineste asttfel aceasta fire:"Cine vrea sa inteleaga tipul Taur trebuie sa aiba mereu prezenta in minte receptivitatea magnetica a Substantei atragind energia pozitiva care o impregneaza, o satureaza si se formuleaza prin intermediul ei si sa-si aminteasca, de asemenea, ca facultatea de perceptie a acestui semn este senzorialitatea prerationala."
Pentru el viata este o sarbatoare, o hora din care se inalta toate incintarile terestre. Ea este si un cint al sclaviei; sclavie: cuvintul nu e prea tare, deoarece tipul este guvemat de ceea ce poseda - pasiune senzuala, dorinta de a cistiga, atasamentul fata de un obiect sau de o fiinta pina la a-i deveni sclav coplesit. Iata Taurul prizonier, literalmente subjugat.
Ne dam seama ca la o asemenea fire poate sa existe teama de substanta lasata in voia actiunii energiilor incontrolabile care risca sa o invalideze; este vorba de spaima elementului pasiv supus fortelor instinctului, materia taurina servind drept cutie de rezonanta pentru apelurile din strafunduri. Cind echilibrul se fringe, talazurile din strafund inalta dense virtejuri interioare si pot da cale libera unei navaliri a dezordinilor, Pan devenind atunci o infernala divinitate devastatoare.
Cind Marte are mai multe prerogative la nastere, se pot produce valuri si mai brutale. In orice caz, minia devine mai puternica. Aceasta minie taurina este tipic secundara: impasibil fata de unul sau mai multe renghiuri (spre deosebire de Berbec, care sare in sus de fiecare data), acest tip isi rumega ranchiuna in tacere, mentinindu-si placiditatea obisnuita; dar va exista o picatura de apa care va face sa se reverse ulciorul; atunci, nativul din Taur se va dezlantui brutal, pierzind orice masura, descarcind-si dintr-o data toata violenta acumulata. Cu exccptia unor asemenea stari trecatoare, tipul acesta este, in viata de zi cu zi, o fire pasnica, impaciuitoare, complezenta, plina de bonomie, simpla si afectuoasa.
Inteligenta
Inteligenta tipului caracteristic pentru zodia Taurului dezvaluie un spirit realist si practic cu mult bun simt, care vede lucrurile cu simplitate si le judeca sanatos. Are "un fir de plumb" de care nu se desparte niciodata; de altfel, nu se pierde in nori. Inteligenta nu trebuie sa incetcze niciodata sa fie eficien-ta; ea trebuie sa slujeasca utilizarii, exploatarii sau consumarii lucrurilor. De aceea, el are intru totul spiritul utilizatorulul de drept, care intelege sa se serveasca de obiecte si sa se instaleze practic in viata materiala.
Mintea lui incepe prin a gindi cu miinile: are o inteligenta care pipaie si se afirma in rezonanta obiectului cu care are de-a face. Aceasta inteligenta este deci facuta sa evolueze in concret, la contactul realitatii pe care nu trebuie s-o paraseasca niciodata.
Aceasta minte trebuie totusi sa se teama sa creada prea mult in aparente; nativul este mai mult ca oricine victima iluziei simturilor. in plus, simtul realului e prea adesea limitat la perceptia utilitara a lucrurilor, adica la viziunea ingusta a individului practic. Bun observator, cind interesul sau este trezit, calmul Taur, pe care nu-1 prea stinjeneste emotivitatea, poate cel putin sa aspire la o prima estimare obiectiva. Mai mult, chiar daca imaginatia sa e vie si sufera influenta incintarii senzoriale, ea respecta un real tangibil, caruia fiinta ii apartine cu toti porii ei. Aceasta imaginatie, care va deveni creatoare, nu pune piedici facultatilor sale de inregistrare. Nativul observa cu atentie, concentrindu-se asupra punctelor precise care se retin, iar memoria sa e fidela. Dar asimileaza incet lucrurile, asupra carora este obligat sa revina de mai multe ori. Trebuie cu adevarat sa-si indese ideile in cap. in schimb, stie ca tot ce a asimilat mintea sa este cistigat o data pentru totdeauna, retinut intr-o continua si durabila disponibilitate. Aceasta inteligenta este, de altfel, mai sensibila la permanenta si greutatea ideilor, decit la stralucirea si nostimada lor.
Un asemenea tip se increde mai curind in convingerea interioara dobindita prin propria sa senzatie, decit intr-o judecata elaborata prin intelect; in contact cu lucrurile, el mai mult simte decit analizeaza. O data ce a tras o concluzie, aceasta este definitiva iar nativul e putin susceptibil de a se lasa influentat. Se stie, de altfel, ca ii trebuie timp ca sa inceapa ceva; dar, dupa ce a luat o decizie, nu mai revine asupra alegerii facute. Inteligenta sa nu face decit sa urmeze acelasi proces. Se va vedea la sfirsitul capitolului ca inteligenta nativelor din Taur este nu numai conservatoare, dar si ferm hotarita sa "pastreze conservatorismul".


Gemeni-Psihologie
Adevarurile lui Arlechino
Superficialitate si vastitate

Ne putem face o impresie generala despre nativul din Gemeni daca tinem seama de cele doua proprietati caracterologice dominante: primaritatea si amploarea cimpului constiintei.
Primaritatea desemneaza dispozitia nativului pentru impresiile mobile si fugitive: impresiile primite produc imediat un efect maxim, dar fara sa lase vreo urma, astfel incit evenimentele nu au nici o repercursiune de durata.
In amploarea cimpului constiintei, atentia nativului se etaleaza, se destinde in multiplicitatea reprezentarilor, mentinind intr-un vast cimp luminos un joc mobil de impresii; dispozitia aceasta confera o anume tendinta spre distractie, spre hoinareala, spre nehotarire.
Aceste doua proprietati se conjuga iar accentul cade pe mobilitatea impresiilor - trasatura dominanta la Gemeni , astfel ca prima produce adesea un efect asemanator cu a doua. Otto Gross, care a definit notiunea de primaritate, il numeste chiar pe primar un "superficial-vast". Prin asta intelege acea amploare virtuala pe care o mare mobilitate o confera constiintei, deoarece nu proiecteaza in fiecare clipa decit un fascicol ingust de atentie asupra lucrurilor, fara sa insiste asupra sesizarii acestor lucruri insesi, de unde si ecoul slab al impresiei. Dar noi sintem de parere ca, pentru nativul din Gemeni, fascicolul atentiei matura o suprafata mai vasta de reprezentari.
Emmanuel Mounier a prezentat "atmosfera generala" a acestui semn zodiacal intr-un portret surprinzator al "superficialului-vast":"... Tip esentialmente labil, a carui experienta e supla, dar fragila. Primarul, intr-adevar, se manifesta printr-o intelegere prompta si o utilizare instantanee a impresiilor produse de aspecte exterioare. Acestea dispar la fel de repede pe cit au aparut. Emotiile sint puternice si scurte. Dupa un acces de furie, primarul se linisteste imediat si nu se mai gindeste la motivul miniei lui. Se consoleaza relativ repede dupa o incercare sau un doliu, reluindu-si curind treburile si distractiile. In tot ce face, are o mare aptitudine pentru uitare. Este irascibil, dar supararea lui se degradeaza usor in injurii, care apoi se sting. Primaritatea tinde asadar sa atomizeze durata constientizata (...). Nevoia de unitate este inabusita de nevoia de actualitate. Inconstant in simpatiile sale, se inflacareaza brusc pentru o prietenie si o abandoneaza la fel de repede, renegind dupa aceea sentimentele pe care le manifestase cu mare infocare. Este un mare infidel. Nu e interesat decit de impresii noi si de prieteni noi, nu acorda duratei alta valoare decit cea de constringere si amortizare. Daca, in general, este oricind gata sa rosteasca si sa pretinda juraminte ori promisiuni, aceasta se intimpla pentru ca simte cit e de fragil pe dinauntru si ii judeca pe ceilalti cu aceeasi masura. Dar promptitudinea instantanee a angajamentelor sale nu este si o garantie pentru durata lor. Docil fata de mode, lacom de idei noi, usor de convins si de pacalit. Fie ca e vorba de instalarea propriei sale case, de etalarea cunostintelor sale sau de cercul de relatii mondene, simte nevoia sa vada si sa incerce mereu altceva. Isi schimba la fel de usor profesia, specialitatea sau marota. Acest ansamblu de trasaturi il face sa fie usuratic, nepasator, instabil."
In actiune, nevoia de rezultate imediate depaseste intotdeauna ideea rezultatelor in timp. Are arta de a face fata imediat si cu brio solicitarilor sau neprevazutului actiunii. Nu-si bate capul sa asigure concordanta intre principii (daca are), cuvinte si acte, fiind de fiecare data omul solutiei imediate si eficiente, oricare ar fi mijlocul folosit; dar nu e totdeauna sincer si nu intotdeauna se poate stapini in fata avantajelor imediate pe care i le-ar aduce minciuna, fiindca nerabdarea lui este mare, in special fata de cerintele mobilitatii sale afective.Mobilitate si rapiditate
Faptul ca Gemenii sint semnul cel mai mobil din Zodiac nu ar trebui sa ne surprinda, de vreme ce provine din combinarea cuaternarului celui mai miscator (Aerul) si a ternarului schimbator (Mobil-Mutabil).Am vazut mobilitatea aceasta exprimata de primaritatea accentuala a tipului; dar si de morfologia sa: ca si Mercur, este usor, doar cu virful piciorului inaripat asezat pe pamint; e usor ca un fulg si pluteste in aer (ceea ce-l aseamana cu "leptozomul" lui Kretschmer, considerat ca un rapid). Nativul are intr-adevar o dispozitie de calator si nu se simte sigur decit in mobilitate; ii place mai presus de orice miscarea, schimbarea si mereu nu are astimpar, acest lucru poate merge pina la mania de a-si schimba locul, a ratacitorilor. Pentru el, mai mult decit pentru oricare altul, viata inseamna miscare. Cunoaste un soi de fervoare a dezradacinarii si o forma de virtute a desprinderii: "Cit valoram noi, o data ajunsi imobili?" lata intrebarea pe care si-o pune, fiindca forma lui de viata este prea putin legata de loc, de fiinte si de lucruri.
Mobilitatea este in mod firesc insotita de rapiditatea ritmului, privilegiu pe care Gemenii il impart cu Berbecul. Timpii de reactie sint diminuati, ceea ce permite un numar mai mare de gesturi la un moment dat. Gindirea lui se apleaca nemaipomenit de repede asupra a tot ce-l inconjoara si sare de la un obiect la altul. Aceasta repeziciune psihomotorie deriva din nevoia interioara de schimbare, ca urmare a unei atentii care se epuizeaza foarte repede asupra fiecarui obiect. Dar repeziciunea nu se limiteaza la o accelerare a pasilor si gesturilor; ea presupune, in actiune, solutii abile pentru scurtarea demersurilor printr-un efort inteligent. Sigaud si Corman au considerat aspectul psihologic al vitezei de reactie legat morfologic de masa corpului, fata de care aceasta viteza ar fi oarecum invers proportionala. Ei au descris un tip rapid caracterizat prin forme corporale gracile, o inteligenta si o sensibilitate vii, o fire curioasa de orice, dar repede obosita de monotonie, adaptindu-se usor la pluralitatea sarcinilor, dar instabila... un tip care coincide, se inrudeste foarte mult cu vechiul tip Mercur.
Suplete si firesc
Mobil si rapid, acest tip actioneaza cu suplete. Desi e facut sa capteze numeroase impresii, nu este tocmai virginul negativ care inregistreaza pasiv lucrurile ca o placa fotografica. Mai curind decit un suplu plastic, el e un flexibil care, in fata multiplicitatii impresiilor primite, pastreaza distantele. Nu este deci permeabil decit la suprafata si, precum trestia, se indoaie, dar nu se rupe; este faimoasa "trestie ginditoare"...
Cind e bine adaptata, cum se si intimpla de obicei, comportarea sa este perfect elastica. Prin comanda interioara el isi distribuie fortele, la momentul potrivit, in punctele care il solicita, raspunde prompt la apeluri si la modificarile survenite in afara; reluarile lui nu prezinta discontinuitati si conexiunile se fac in mod firesc. Aceasta suplete corespunde unei anume perfectiuni a dialogului dintre nativ si lumea exterioara: de unde o anumita virtuozitate dialectica a spiritului si sentimentelor.
Obstacolul principal in fata supletii este nerabdarea, comportament prea ades adoptat de Gemenii confruntati cu o piedica. La tipul disonant, e vorba de razboiul nervilor, care se traduce prin manifestari emotive, gesturi sumare, dar pina la urma mai lungi decit gesturile normale, tremuraturi, convulsii...,
Insa cind se instaleaza supletea, aceasta duce la o anumita naturalete, un firesc de extrovertit inserat in spatiul viu care il inconjoara. Lumea incepe aici, foarte aproape, linga el: este atasat de viata asta a imediatului in care respira si vibreaza intens. Dar daca se simte legat printr-o retea cu o mie de fire de anturajul sau (nimeni nu are mai mult ca el simtul contactului imediat, al raportului direct), simte totodata o anume independenta fata de acest anturaj, pentru ca stie sa-si pastreze un spatiu liber in fata lui, sa stabileasca un joc elastic intre lumea inconjuratoare si el insusi. Nimeni nu e deci mai inzestrat ca el sa traiasca intr-o retea multipla de relatii cu anturajul (relatii, totusi, de proiectie si de identificare), dezvoltind in sine si injurul sau o sfera de firesc. De aceea contactul cu el este usor si agreabil, cu atit mai mult cu cit are un caracter juvenil si destul de vesel. Doar nenvozitatea crispata a tipului disonant poate sa constituie un obstacol in fata acestui farmec.
Adaptabilitate, instabilitate
Toata forta caracterului rezida in extraordinara sa facultate de adaptare. Mobil si suplu, este cea mai aeriana dintre fiinte. Contactul cu el este usor, firesc, epidermic chiar; se instaleaza repede in lucruri sau se asaza pe ele. Se simte la indemina pretutindeni si moduleaza, transpune in functie de mediile si circumstantele cele mai diferite. Este parca invaluit in ele, intr-o asemenea masura incit s-ar crede ca circumstantele sint cele care l-au fasonat. Te face sa te gindesti la cameleon; se regaseste intotdeauna acelasi in variatiile de decor exterior si cade mereu in picioare in situatiile cele mai contradictorii. Aceasta adaptabilitate provine si de la o fire asemanatoare cu un mozaic, care s-a construit procedind la o serie de identificari cu personaje din anturaj, impru-mutind de la fiecare din ele trasatura de caracter care placea: sint adevarurile succesive ale lui Arlechino.
Dar vibratia aceasta mintala, mimetismul acesta, facultatea aceasta de a intra in pielea celorlalti duc la instabilitate ca urmare a unei atitudini superfi-ciale de imitatie: Traduttore, traditore. Aici este vorba de un stadiu in care su-biectul nu e angajat; de fiecare data se descurca folosindu-se de libertatea sa interioara, ca un actor care trebuie sa joace un singur rol, dar poate sa intruchipeze mult mai multe. Trebuie sa amintim aici de relatia Gemenilor cu adolescenta; daca tipul lunar, prin apartenenta sa la copilarie, isi viseaza viata sau isi traieste visul, tipul mercurian isi joaca viata sau isi traieste jocul, se afla in stadiul de joc, nu ia lucrurile foarte in serios si se simte disponibil pentru toate aventurile fiindca nu-l angajeaza. Ne dam seama ca, in aceste conditii, la nativ domneste un fond de neliniste, de incertitudine, de ezitare, de indoiala, el ne-stiind prea bine ce vrea nici pentru ce e facut; astfel incit la extrema acestei sitatii il vedem evoluind pe un nisip miscator unde toate fanteziile si virtuozitatile sint posibile, dar unde nu s-ar putea implanta nimic stabil si profund.
"Adolescenta pare a fi virsta de electie a instabilitatii si a discordantelor. Gusturi, proiecte, conversiuni, detasari, entuziasme, tradari, toate se succed si se inlocuiesc reciproc fara incetare. (...) Dar instabilitatea aceasta e normala; ea exprima experimentarea turbulenta a dorintelor in toate directiile vietii; nu este o stare constituita, ci o situatie de criza. Adolescentul seamana cu instabilul care se disperseaza si-si incearca dominatia asupra fiintelor si a lucrurilor ca sa mascheze un soi de insuficienta interioara, dar insuficienta lui nu e decit relativa fata de amploarea aspiratiilor."
Nativul din Gemeni pare a fi mai mult sau mai putin intirziat in stadiul acesta juvenil, situatia de criza devenind o stare constituita pentru tipul diso-nant care, incomplet matur, se mentine ca un fruct verde.
La tipul disonant aceasta poate duce la o anume enervare vitala, o constringere nervoasa susceptibila sa se exprime in numeroase moduri: versatilitate, disperare, zburdalnicie, tendinta de a sicii, agitatie, caraghioslic, mania de a-si roade unghiile... in special: nevoia de a arata ce este, de a trai ca sa impresioneze, mai degraba decit ca sa se exprime, nevoia de a epata, de a face pe grozavul, parca spre a cauta in afara ceea ce nu gaseste in sine.
Bipolaritate
In toate acestea, nu trebuie sa uitam esenta bipolara a semnului reprezentat de cei doi gemeni; de fapt, doua personaje interioare dialogheaza in acest nativ, iar tensiunea dualitatii se articuleaza pe planuri diferite. La baza sta sentimentul diviziunii interioare si problemele pe care le ridica: To be or not to be... Fiindca subiectul este in acelasi timp un da si un nu, la fel cum coexista in el masculinul si femininul, ziua si noaptea, albul si negrul... Unul dintre gemeni poate domina in detrimentul celuilalt; de fapt, al doilea Eul se profileaza ca o umbra, un dublu; subiectul nu vrea sa fie acest dublu, si totusi este. Altfel, dedublarea interioara ia alt aspect: o parte din fiinta actioneaza si cealalta o priveste pe prima actionind (de unde un nou motiv de dezradacinare, de detasare), subiectul fiind in acelasi timp actor si spectator el insusi. Se afla in interiorul intreprinderii sale, ca sa o faca sa progreseze, si in afara ei, ca sa o examineze: in acelasi timp, spontaneitate activa si reflectie asupra sensului actelor sale. Desigur, nu e vorba de o inferioritate: subiectul are posibilitatea sa se gindeasca la situatia sa, sa se smulga din ea macar in spirit, sa o tina sub controlul privirii sale, deci sa o depaseasca si sa ia hotariri fata de ea.
Dar exista un aspect mai problematic al dualitatii interioare la tipul nostru, si un nativ din Gemeni caracteristic, Jean-Paul Sartre, ii face o analiza remarcabila.
Trebuie sa amintim ca nativul din Gemeni isi elaboreaza personalitatea in schimburile sale cu mediul inconjurator. Raporturile fata de celalalt, in el insusi, sint primordiale. Ceilalti sint instalati in interiorul acestei fapturi; locuiesc acolo si sint cei care vorbesc in el, in privirea lor isi descopera adevarata fire. Acest tip sufera ca este, in interiorul sau, altul decit el insusi. Si in acelasi timp are nevoie de ceilalti; are nevoie sa fie vazut de ei ca sa se simta existind, sa se simta vazut, are nevoie de celalalt ca sa se hraneasca din substanta sa; si asta cu atit mai mult cu cit este lipsit in sinea lui de realitate si sufera de a fi nerealizat. Libertatea sa necesita privirea celorlalti ca sa se asigure ca este, iar aceasta privire are o virtute constitutiva. Actul in sine are nevoie de o reprezentatie care sa dezvaluie fiinta sa prin celalalt. Autorul se transforma astfel" in actor conform logicii unei atitudini care ii preschimba pe ceilalti in spectatori. Astfel, doua fiinte stau fata in fata in psihic: fiinta-pentru-sine (ce este subiectul pentru sine insusi) si fiinta-pentru-celalalt (ce este el in ochii celuilalt, ce devine el ca obiect pentru ceilalti).
In functie de aceasta a doua natura, subiectul devine in strafundurile sale obiect pentru ceilalti, altul decit el, strain lui. Adevarul sau pentru ceilalti, acest adevar care ii vine din afara, contrazice certitudinea cea mai intima pe care o are despre sine. Nu se simte cutare persoana, dar ceilalti asa il fac, il numesc si-l inchipuie asa... "Important, spune Sartre, nu e ce se face din noi, ci ce facem noi insine din ce s-a facut din noi. Si autorul Virstei ratiunii da astfel cea mai precisa definitie Gemenilor puri.
Sintem departe de a fi degajat toata complexitatea Gemenilor. Am descoperit in fiecare nativ din aceasta zodie o dualitate multipla, un dialog interior intre doua personaje. Acum observam doua tipuri diferite de Gemeni, nativii din acest semn fiind polarizati spre unul sau celalalt din ele, dar putind cunoaste si un joc alternativ al acestora.
Sa revenim la caracterologie; dupa ce am dezvaluit constanta primaritate, vedem cum acest semn primavaratic si plin de viata oscileaza intre doua formule care se inverseaza: emotivul inactiv si neemotivul activ. Si cum trebuie neaparat sa se dea un nume acestor personaje, propunem sa se spuna primului "tip Castor" (lira ii convine poetului din el), iar celui de-al doilea "tip Pollux" (maciuca lui Hercule nu e nelalocul ei in miinile acestui iscusit intelectual). Astfel vedem degajindu-se cei doi poli ai ansamblului Mercurian-Gemeni.
Tipul Castor: nervos (Emotiv-non activ-primar)
In portretul nervosului se gasesc valori lunare si mercuriene mai mult sau mai putin comune, dar se distinge usor si un aspect al naturii Gemenilor.
La ce duce, in cazul lui, gruparea emotivitatii si a primaritatii? Mai intii, la o mare mobilitate de sentimente, care se traduce printr-o afectivitate in conti-nua miscare, o sensibilitate instabila, nevoia de schimbare si preferinta pentru o succesiune mai mult sau mai putin rapida a sentimentelor. "Pe masura ce mobilitatea aceasta afectiva se precipita, fie prin efectul unei primaritati extreme, fie prin eventuala rapiditate a circumstantelor exterioare, ea tinde spre impestritare, spre juxtapunerea unor culori vii, mantia lui Arlechino." In al doilea rind, ea duce la inclinatii pentru arta si literatura (poezia convine si ea, dar mai cu seama nervosului lunar). in al treilea rind, la o vioiciune a senti-mentelor pe care o accentueaza o emotivitate putenica; ea face ca totul sa fie resimtit cu o intensitate si o acuitate destul de mari, lucrurile fiind socotite delicioase, incintatoare, formidabile, teribile sau oribile... (de unde un anume gust pentru superlative). in al patrulea rind, la o nevoie de emotii: "Cind emotivitatea inceteaza sa fie o incercare suferita spre a deveni materia unei cautari mintale, un scop, ea se transforma in nevoie de emotie. Aceasta nevoie de emotie trebuie sa devina, la nervos, o nevoie de emotii, adica nevoia de a-si reinnoi emotiile."
De aici decurge sensibilitatea si atasamentul fata de moda care trece, gustul pentru divertismente, uneori chiar pentru joc, nevoia de stupefiante si dorinta de a-i ului pe ceilalti (lucru mai caracteristic pentru nervosul lunar). Putem oare vorbi de Jean Cocteau, care are Ascendentul in Gemeni, fara a vorbi de "moda", de "stupefiante" si de "uluirile" pe care i le solicita Diaghilev? in al cincilea rind, la hoinareala afectiva sub toate formele ei: neputinta de a se fixa undeva, tendinta de a calatori, de a se muta, de a fugi, de a evada in tari indepartate, schimbare a domiciliului, dispozitie ratacitoare; vagabondaj profesional, vagabondaj in prietenie si in dragoste: nativul se ataseaza repede si cu infocare, dar nu-si daruieste inima, violenta si frivola, decit pentru a si-o lua repede inapoi. Si, in sfirsit, la puterea de seductie care rezulta din vivacitatea privirii, a mintii, contagiunea sentimentelor, forta singulara din expresiile sensibilitatii si imaginatiei (mai accentuata la lunar). Cei din jur il iubesc cu atit mai mult cu cit este mai seducator si cu cit sinceritatea sa, momentana, este si total dezinteresata.
Alaturarea inactivitatii la primaritate duce in mod fatal la o anume contradictie in gindire si viata: o viata hartuita de impulsuri succesive manifestind imperiul aproape exclusiv al prezentului nu poate fi un model de coerenta; ea sacrifica eternitatea in favoarea actualitatii, valoarea sistematizarii in favoarea spontaneitatii. Caracterele trebuie luate asa cum sint si nu trebuie sa li se ceara decit ce pot da. O veridicitate fragila: de unde rezulta ca nervosii trebuie sa minta asa cum fac arta, iar minciuna caracteristica pentru ei poate fi numita minciuna prin infrumusetare (pozitiva sau negativa). Punctualitate slab dezvoltata; subiectivitate predominanta (vorbeste putin despre lucruri; se intereseaza mai mult de persoane si de sine insusi); neregularitate in comportament (rebel fata de munca impusa, nedisciplinat in sexualitate, cheltuitor) si debilitate a sentimentelor morale (o conduita destul de libera care poate deveni imorala).
Tipul Pollux: sanguin (Neemotiv-activ-primar)
Fata de cel precedent, acest tip este calm; are o mare prezenta de spirit. Intelectualitatea ii domina viata; actioneaza precum gindeste si, drept urmare, interesele sale sint intelectuale sau iau o forma intelectuala. La limita, e o minte fara suflet; rniscarile sale pot sa se accelereze fara ca inima sa-i bata mai tare. Ceea ce il caracterizeaza, fie ca este felicitat, fie ca este deplins, e extrema usurare a vietii interioare. In urma acestui vid intim, el este o esenta de extroversiune rece. Are nevoie de un sprijin, pe care il gaseste in exterior, in perceptia si analiza lumii din afara. Se gindeste la miscarile celorlalti, fara sa participe la ele, la rece.
Dorinta sexuala nu se invaluie in afectivitate. Dragostea este un prilej de ironie, de sarcasm si de cinism, mai degraba decit de tandrete; cel mult tinde spre prietenie si doar sentimentul frumusetii fizice poate sa-i dea un caracter spiritualizat. in general, se apara de starile afective prin zeflemea, atunci cind nu regreta ca nu poate ajunge la caldura intima a emotiilor.
Simtul practic e foarte dezvoltat; nativul este dibaci si inventiv in arta de a-si procura favorurile celorlalti si de a beneficia de concursul evenimentelor, ca si in aceea de a gasi solutia problemelor pe care i le pune existenta. Simtul practic e adesea servit de o oarecare dexteritate manuala (sa remarcam talentul pentru desen).
Intreaga sa personalitate e orientata spre un comportament eficace pentru interesele sale personale. Acest om egoist e monden, politician, diplomat, intotdeauna abil in relatiile cu oamenii, fiind mereu interesat. Poseda o oarecare doza de cinism, uneori lipsa de scrupule, destula versatilitate si perfidie.Este putin veridic, dar in timp ce nervosul este inclinat spre minciuna din orbire pasionala, sanguinul este inclinat spre ea din duplicitate calculata. intr-un cuvint, e un realist care poseda o mare suplete si o putere de adaptare aproape imediata.
Este inclinat spre scepticism, toleranta; e liber-cugetator; apara ratiunea impotriva fanatismului. Prin supletea mintii si curiozitate, exceleaza in genuri literare diverse: critica literara, jurnalism, litere, conversatie..., dar este amenintat de dispersare si de lipsa de profunzime.
Trebuie sa-si imbogateasca experienta intorcindu-se spre exterior. "Simte nevoia sa se sprijine pe lucruri, pe semne sau pe calitati, sa fie sprijinit de obiect, ca un copil care se asaza la fereastra ca sa evite plictiseala."
Aceste doua tipuri sint cele doua fete pe care le poate prezenta alternativ mercurianul, ca si nativul din Gemeni, concomitent Castor si Pollux. Dar, cel mai adesea, unul dintre cele doua personaje este pus in umbra de catre celalalt si se retrage, uneori chiar dispare. Asistam la o polarizare care se opereaza in functie de superioritatea uneia din stele fata de cealalta.
Astfel, "tipul Castor" este un nativ din Gemeni (sau un mercurian) la care valorile lunare (la un mod mai general, valorile noptii: Luna, Neptun, Saturn) predomina fata de valorile solare.
"Tipul Pollux" este, dimpotriva, un nativ din Gemeni (sau un mercurian) in care vedem predominind valorile solare la un mod mai complet: Soarele, (Uranus, Jupiter), fata de valorile lunare.

Rac - Psihologie
Tarmul amintirilor
O apa linistita

Personalitatea tipului Rac se construieste de obicei pe trunchiul unui temperament limfatic care, destul de tardiv, conditioneaza o viata fiziologica lenesa si lenta. Nativul nu pare grabit sa creasca si zaboveste cu complezenta in copilarie. Oricare ar fi formula sa - vagotonic, digestiv... - el se prezinta ca un vegetativ al carui suflet se scalda intr-o mare de senzatii difuze, de impresii vagi, infasurat intr-o tesatura de vise si apetituri, unde comanda in primul rind necesitatile elementare: foamea, setea, somnul... Cu siguranta ca nu exista alt caracter la care trupul sa apese atit de greu asupra sensibilitatii. Aceasta sensibilitate cenestezica alcatuieste in orchestratia interioara unui acompaniament care inabusa prea ades melodia sufletului. ....
Imbibat de limfa, de seva, tipul Rac se insufleteste la nivelul fortelor obscure ale subconstientului, ale instinctului, ale senzorialitatii, de unde se ridica incet la suprafata, ca o faptura care tot amina momentul in care sa-si sparga cochilia pentru a iesi din cuib si a-si lua zborul. Da impresia ca traieste retras din realitatea exterioara, ca animalul care isi duce exitenta sub o carapace in interiorul careia se deapana o viata tacuta si nocturna. Rind pe rind va fi socotit sedentar, contemplativ si astenic; i se va atribui un caracter curgator, va fi vazut in somnul vietii. Va aminti de asertiunea ca apele linistite sint cele mai adinci; in apropierea apelor sale originare, va ramine mai mult sau mai putin cufundat intr-o noapte deschisa in acelasi timp spre abisurile negre ale , placerilor narcisiace si spre abisurile paradisiace ale angajarii spirituale. In tacerea interioara se poarta dialogul dintre sufletul animal si sufletul angelic.
Complexul matern
Cautati mama si veti da peste Rac! Nimic surprinzator ca aceasta faptura in interiorul sau mica, frageda, copilaroasa, delicata, vulnerabila este ispitita, intr-un prim reflex, sa se replieze in sine si sa se refugieze in blinda siguranta a sinului matern! Mersul inapoi al racului reprezinta, aici, atasamentul de copilarie, adica de mama de care nu poate fi despartit copilul: mama-hrana, mama-siguranta, mama-tandrete. Nativul din Rac creste cu ochii pironiti asupra mamei, intorsi spre trecut. Devenit adult, isi aminteste cu emotie de copilarie si de familie; revine in locurile unde a crescut; reminiscentele, regretele si nostalgiile ocupa un loc important in viata sa psihica; se oglindeste in trecutul sau si orice imagine este pentru el o amintire (Proust).
Identificarea cu mama face din barbatul Rac un feminin: este inclinat spre pasivitate, receptivitate, emotivitate, cu o sensibilitate feminina si gust pentru interior, casa, lucrurile intime... Nevoia sa de siguranta il poate face timid, temator, pudic, putin dezarmat in fata asprimilor vietii. De unde deriva dificultatea de a trai in exterior a acestei fiinte facuta pentru interior, pentru a patrunde inauntrul lucrurilor si a crea o ambianta intr-un cadru dat.
Daca identificarea materna este mai accentuata, poate aparea un adevarat complex care risca sa duca la tulburari in afirmarea personala. Umilul devine becisnic, supus, dependent, cautind protectie in dorinta inconstienta de a ramine copil. Constiinta Racului se aduna in sine, nativul aflindu-se pe drumul spre autism: hoinar, salbatic, cu capul in nori, cautind singuratatea, cartile si alte intilniri intre patru ochi care ii favorizeaza retragerea in sine.
Exterior, acest hiperemotiv traieste inecat in nesiguranta; usor ranit de viata, ramine mult timp marcat de o singura clipa de fervoare. Viseaza deci sa se inchida intr-o viata confortabila, se refugiaza in afectiuni puerile, in reactii egocentrice, obiceiuri, superstitii traind intr-o atmosfera semimagica.
Aceasta retragere trece adesea drept indiferenta (el, care este cel mai sensibil dintre oameni!). Acest hipersensibil ajunge chiar sa se rupa de ambianta; schizoid, este in acelasi timp atit de introvertit incit nu-l mai intereseaza decit ceea ce se petrece in intimitatea sa. Primejdia care-l paste este sa-si creeze un intreg univers interior pe care sa-l substituie apoi lumii exterioare. Constructiile imaginare, refugiile artistice, a caror figura curenta este bovarismul, dezvaluie faptul ca nativul s-a repliat intr-o atitudine facila in fata efortului de a se adapta la realitate.
Nu orice Rac ajunge pina acolo sau, mai degraba, nu da inapoi pina in acest punct dramatic! Dar ca sa intelegi pe cineva trebuie sa-l sesizezi in aspectul sau negativ posibil ca si in aspectul sau pozitiv actual. Si nimic nu ii e mai util unui Rac decit sa-l ajuti sa-si risipeasca ceturile, in care vede inaintind impotriva sa fantomele pe care le-a produs. Trebuie totusi sa recunoastem ca existenta unui Rac nu este o experienta usoara si confortabila: din cele douasprezece tipuri zodiacale, Racul e cel mai emotiv, cel mai sensibil; ce este atunci surprinzator in faptul ca e mai vulnerabil decit ceilalti?
Pe de alta parte, dmmul sau in viata consta in general in a-si vedea eul infruntind aventura in profunzime, catre sursele interioare. Or, daca experienta asta poate sa fie cea mai bogata dintre aventurile omenesti, ea poate fi, trebuie s-o admitem, si cea mai dureroasa.
Totul depinde, in final, de natura "complexului matem". Cu cit Racul ramine mai dependent de mama sa, supus tardiv influentei ei psihice, cu atit mai mult el poate sa se teama ca trebuie sa infrunte incercarea vietii.
Sa semnalam acum si ca exista o varietate de Rac care, "razvratit fata de mama", traieste sub imperiul opozitiei: mama este criticata, combatuta, respinsa, mai mult sau mai putin detestata; o data cu ea sint discreditate si toate valorile pe care le reprezinta: sensibilitatea, intuitia, irationalul... Dar oare acesti Raci rationali, uscati si reci, au reusit, cu adevarat sa taie cordonul ombilical psihic? Reusita pentru un Rac nu consta nici in a depinde de mama, nici in a o respinge, ci in a accepta si a implini valorile materne cu autonomia unei personalitati de adult.
Neindoios, femeia Rac are o evolutie psihica mai usoara. Identificarea ei cu mama ii permite de la bun inceput (cu exceptia vreunui conflict major in stare sa o opuna acesteia) sa accepte elanurile inimii care alcatuiesc maretia femeii. In plus, amenintarea care apasa asupra Racului este de a se crampona cu incapatinare de individualismul sau, de posesiunile sale personale, cind de fapt implinirea si-o poate gasi pe calea victoriei vietii colective asupra individului. Or, pentru femeie, copilul este drumul gata trasat al unei asemenea evolutii.
Un supraemotiv subactiv
Sub aspect caracterologic, Racul este supraemotiv si subactiv. La el, inactivitatea deturneaza emotivitatea de la a actiona asupra lucrurilor, pentru a o readuce la constiinta de sine. Nativul se intoarce spre tarmurile interioare unde emotivitatea sa, deosebit de selectiva (sensibilitate extrema la anumite evenimente, insensibilitate la altele care pot sa fie mai grave), poate sa se sublimeze. Mai mult sau mai putin introvertit si schizoid, dupa cum am vazut, el ramine fidel imaginilor sale si unui viu sentiment pentru sine; este un Narcis si, totodata, un liric. Dar, prin contemplare, emotivitatea poate sa-i incinte viaja: totul se petrece in sine, in sufletul sau delicat si tacut. ii este sete de o in-timitate pe care stie atit de bine s-o creeze si s-o imparta cu altii. Doar ca inac-tivitatea il poate reduce mai mult sau mai putin la neputinta. Fara elanul unui sentiment, e un lenes, dar forta inertiei poate lua la el forma tenacitafii (sa ne gindim la clestele racului). Este constient de aceasta slabiciune si cauta sa se protejeze impotriva ranilor pe care le poate primi din afara (adesea il vedem zavorind usile, tragind obloanele, traind ascuns); cu toate acestea, viata interi-oara nu trebuie sa-i slujeasca drept scuza ca sa dezerteze din viata exterioara. Revenind spre sentimentul de sine, este in sintonie, in comuniune cu natura care i se ofera drept refugiu al unui "hoinar singuratic", ceea ce se intimpla adesea cind se indeparteaza de oameni. Racul insensibil la natura, pe care relatia cu natura il face mai dur, apartine tipului ce si-a respins mama (este cunoscuta relatia afectiva intre mama si natura).
Racul lunar se simte in noaptea vietii; el accede la constiinta prin ceea ce ii "rascoleste maruntaiele"; intrarea in starea de veghe este legata de o trezire a emotiilor sale. Aceasta constiinta crespusculara ajunge, in cazul tipului infe-rior, la somnul organic daca nu la evadarea constiintei visatoare: trece pe linga lucruri fara sa le priceapa poezia, pe linga oameni fara sa le asculte chemarea; aspira la odihna, la calm, departe de riscul actiunii si al creatiei. Dar ceea ce la tipul inferior este constiinta somnolenta devine la tipul superior fervoare a vietii obscure. Larga sa deschidere spre inconstient il pregateste pentru orice efuziune si il face sa traiasca poetic. De fapt, vointa nu i se clatina decit atunci cind intervine un interes afectiv putemic.
Racul nu vede si nu iubeste realitatea prezenta decit daca e impodobita cu valul iluziilor, de vreme ce isi poarta pretutindeni cu el sentimentul: el isi viseaza viata, daca nu-si poate trai visul. Uneori el este un vis pentru ceilalti, iar acestia sint pentru el un vis. Imaginatia e calitatea sa dominanta; ea coloreaza orice realitate si vagabondeaza in voia dispozitiei sale altemativ vesela si melancolica. Este un elegiac, un romantic, care are gustul miraculosului, al fantasticului.
Trebuie sa admitem, in cele din urma: semnul Racului este unul din semnele cele mai dificile de trait. Pe terenul sau cresc cele mai frumoase flori ale sensibilitatu, iar poezia da fructele cele mai savuroase; dar este si terenul cel mai propice refularilor si productiilor nevrotice rezultind din predispozitia spre infantilism.
Cele doua fete ale unui lanus psihologic
Dar cit este de complexa lumea Racului! Nici nu am definit bine corpul, ca observam o bifurcatie, care apare atit la plecare, cit si la sosire. Nu este oare Racul prins intre un suflet animal imbibat de nevoi trupesti destul de primitive si un suflet angelic plin de har ceresc? Nu-l vedem oare vesnic oscilind intre doua vise, doua doruri? Este legat de patrie si impins spre departari; departe, nu se gindeste decit la tara natala; revenit acasa, viseaza tarmuri, tarimuri exotice sau imaginare... Vede asadar cum se contureaza o linie de demarcatie a apelor Racului.
Exista un Rac cuprins de fervoarea inradacinarii si marcat de o dispozitie sedentara, lasa impresia unui vapor care si-a aruncat ancora in port; se leaga de lucrurile vietii pamintesti asa cum scoica e prinsa de stinca. Ancorat in opiniile sale, este preocupat de realitatile prozaice intr-o asemenea masura incit nu se poate desprinde de ele, fie ca e vorba de starea sanatatii sau de interese materiale. E un suflet simplu, o fire de bonom, linistita, familiara, comoda, uneori destul de asemanator cu un urs, fara pasiuni aparente, sedentar (Rem-brandt).
Si mai exista un Rac cuprins de fervoarea dezradacinarii si marcat de o dispozitie calatoare; fire ratacitoare, lasa impresia unei barci in deriva. Acest al doilea tip, desprins de realitatea prozaica, este lipsit de simt practic: pluteste in afara, in marginea lucrurilor. E o fiinta bizara, capricioasa, complicata, alt-fel incintatoare si captivanta; adevarat licurici, nu sta locului, este instabil, hoi-nar, mai mult sau mai putin nesatisfacut (Cocteau).
Sub aspect caracterologic, aceasta bifurcare situeaza supraemotivul-inac-tiv la increngatura secundaritatii cu primaritatea, facind din Rac fie un Sentimental paranervos, fie un Nervos parasentimental.
Racul secundar este asadar un Sentimental, se intimpla ori de cite ori Saturn e dominant in cerul sau. Un asemenea caracter nu este prea des fericit. Secundaritatea ofera un azil tainic si profund emotivitatii refulate care se exprima in rumegari dureroase. Subiectul e inclinat spre meditatie, dar inceteaza mai mult sau mai putin sa traiasca pentru a simti ca traieste, fiind ades subjugat de cenestezia sa, de starea sanatatii sale. Indecis si veleitar, acest inhibat seamana cu alergatorul lui Zenon care, in reflectia asupra cursei, pierde putinta de a-si atinge telul. Constiinta sa are tendinta sa adoarma cu opiumurile fabricate in sinul sau, sa secrete scrupulul, resemnarea, melancolia, autoacuzatia, mizantropia. Sentimentele morale ocupa un loc important in modul de a gindi, iar trasatura dominanta a caracterului sau este constiinta, cu fidelitatea fata de amintiri atasamentul fata de trecut si de obisnuinte.
Racul primar este un Nervos, cu o dominanta lunara, mercuriana si martiana. Este expus contradictiei unor ambalari succesive. Tendinta sa dominanta este nevoia de schimbare, de reinnoire a emotiilor, datorita mobilitatii si vivacitatii sentimentelor sale; in fond, este un vagabond afectiv, trecind de la o legatura la alta, plecind dintr-un loc intr-altul, dintr-un mediu intr-altul...dar intotdeauna legat de imaginile eului sensibil si susceptibil.
Fireste, nu exista o linie de departajare absoluta intre aceste doua caractere si, foarte des, Racii imprumuta trasaturi si de la unul si de la altul, fara ca Sentimentalul paranervos sa poata fi clar distins de Nervosul parasentimental.
Memoria pura
Memorie, imaginatie si intuitie sint datele cardinale ale inteligentei senzoriale a unui Rac.
Daca tipul acesta nu s-a putut desprinde de copilarie, de familie, modul lui de a gindi este timid, complezent, insuficient de eliberat de reactiile imediate, de prejudecati sentimentale. In plus, emotivitatea ii incurajeaza subiectivitatea, face sa se nasca in inima lui nelinistita puseuri antiintelectualiste, credinte-refugii, adevaruri care nu duc la nimic; din ea deriva spiritul capricios care se complace in ceturile fictiunii, gindirea care se invirte in cerc. Dar la Racul eliberat, aceeasi emotivitate reprezinta tocmai o forta spirituala: gindirea lui cistiga in caldura si se lasa antrenata de sentimente marete; de aceea el are adesea o inteligenta justificatoare si apologetica.
De multe ori putem intilni acest tip dedindu-se unei visari hoinare, unei reverii a sentimentului care se etaleaza ca o suita informa de imagini sau ca un abur sonor; se distinge la el un fel de lene de a gindi. Dar cind spiritul sau domina unda emotionala care il strabate, el retine ideea ce i se prezinta, o incalzeste, o face sa se maturizeze interior:o cloceste. Pentru o asemenea fiinta, noaptea este intr-adevar un sfetnic bun. 0 anumita secundaritate a reprezentarilor cu dominanta afectiva acumuleaza in el lente maturatii care, la momentul potrivit, ies din subconstient sub imperiul unei situatii concrete. Dar adevarul trebuie sa vina dinauntrul si din profunzimea fiintei, sa fie simtit si trait, sa fie un adevar care iese din put. Este o inteligenfa care aproape ca ar putea fi calificata drept materna, fiindca reprezinta un demers de participare: asemeni mamei care participa la viata copilului ei, il ghiceste, il simte cum isi simte propriul trup. Oare nu am pasit acum pe calea spirituiui de finete al lui Pascal (Mercur si Venus in Rac), care cunoaste lucrurile "intrind in ele" si nu se straduieste decit sa convinga insinuindu-se in suflet?
Nascut cu Luna in Rac, Bergson a consacrat tipul acestui semn, fixind rolul intuitiei. Acest filozof al visului si al contemplarii il cheama pe om sa se priveasca in sine, sa descopere datele nemijlocite ale constiintei: sa fie mai inainte de orice atent la desfasurarea spontana a duratei sale, a duratei care curge, a melodiei neintrerupte a vietii interioare. Dar constiinta aceasta inseamna mai intii memorie iar Bergson vrea sa surprinda memoria pura, unde spiritul pastreaza toate amanunteie tabloului vietii traite... in cautarea vietii trecute, a timpului pierdut. Acest eu profund, pe care tinde sa-l atinga dincolo de eui social, este tocmai eul lunar la care participa Racul si intuitia, in sensul pe care i-l da Bergson, drept demers scump Racului.



Leu - Simbolica
Caci aceasta mi-e vointa
In flecare an, cind, in perioada cuprinsa intre 23 iulie si 22 august, Soarele strabate cel de-al cincilea semn zodiacal, Leul, pasim in a doua iaza a verii,prima fiind asociata cu Racul, iar ultima, cu Fecioara.
Putin conteaza ca, de fapt, constelatia Leului aminteste mai mult sau mai putin de marea felina si ca ea nu se mai afla astazi in zodie. Pentru noi, Leul ramine portiunea zodiacala situata la distanta egala intre solstitiul de vara si echinoctiul de toamna, la jumatatea drumului dintre 0° Rac, unde Soarele atinge declinatia nordica maxima, si 0° Balanta, unde intilneste ecuatorul ceresc.
Cu alte cuvinte, ne aflam in inima anotimpului verii. In ciclul anual al naturii, e momentul culminatiei vegetale: toate formele sint etalate, pirguite, aurite si coapte sub soarele cel mai stralucitor din an. O data cu deplinatatea rodului, sintem la virsta maretiei si maturitatii anotimpului.
De aceea s-a ales, pentru a reprezenta acest semn zodiacal, "regele animalelor", faptura maiestuoasa a leului, emblema a puterii suverane, a fortei nobile. Aflindu-se in afinitate cu stralucirea si caldura amiezelor de vara, simbol al grandorii implinite si al autoritatii naturale, nu trebuie sa ne mire ca leul este animalul cel mai frecvent reprezentat in heraldica. El ocupa un numar nesfirsit de blazoane franceze si straine, este figura de electie a ordinelor cavaleresti si predomina in arte, de la celebra Poarta a leilor de la Micene, pina la operele moderne.
Hieroglifa semnului stilizeaza coada animalului cu un cerculet deasupra caruia se afla o curba mare; in spirit grafologic, este vorba de o miscare ce pleaca dintr-un centru si se indeparteaza de el cu amplitudine; daca ne uitam mai de aproape, observam ca in aceasta schita grafica este cuprinsa intreaga noblete stralucitoare a semnului.
Pentru a intelege bine Leul, trebuie sa-1 situam genetic in structura Zodiacului. In calitatea sa de al cincilea semn marcheaza o etapa precisa din cucerirea umana. Simbolic, daca Berbecul e spermatozoidul, Taurul, ovulul, daca Gemenii reprezinta unirea lor, iar Racul gestatia, Leul semnifica iesirea la lumina, nasterea, aparitia unei unitati noi. In Rac, omul este legat de mama prin cordonul ombilical. in Leu, el isi dobindeste autonomia; se naste ca celula personala. Individualitatea sa se intrupeaza concomitent cu aparitia constiintei. Cucerirea cea mai importanta, cind aparitia lui "Eu" in limbaj dezvaluie nasterea vointei si a libertatii personale. Este si momentul aparitiei omului ca fiinta sociala.
Leul apartine esentei elementului Foc. In trinitatea zodiacala a acestui selement, isi are locul, ca FOC-FIX, intre Focul-cardinal al Berbecului si Focul-mutabil al Sagetatorului. Trei termeni succesivi ai aceleiasi stari: scinteie-flacara-cenusa; trei aspecte diferite ale aceleiasi manifestari: caldura-lumina-fuziune... Fata de Focul nediferentiat din Berbec, forta animalica, impulsiva, spontana, haotica, creatoare si distrugatoare, oarba si sublima... si de Focul epurat, destinat pornirilor spirituale din Sagetator, semnul matur al Leului reprezinta focul stapinit, flacara domesticita, forta de foc individualizata, consacrata puterilor Eului, mobilizata de o vointa dirijata. Raportata la inima care, in "Omul-zodiac", e organul acestui semn, zodia Leului reprezinta forta centrala, reglementatoare si iradianta care comanda intreaga economie interioara.
Fata in fata cu Leul se afla Varsatorul, opusul sau polar. Dialectica respectiva traseaza drumul de parcurs intre independenta si Libertate, intre acceptarea de sine si acceptarea celuilalt. Aici este vorba de cultul vointei Mele suverane; in fata se afla sacrificiul imbogatitor, implinirea in sensul vointei Tale. Este evident asadar ca, daca stadiul leonin este, psihologic vorbind, o etapa de culminatie, analoaga maretiei amiezelor de vara, el nu este decit o faza ce se cere depasita pentru implinirea integrala a conditiei umane.
Era de asteptat: astrul atribuit Leului e Soarele. Stapinului i se aduc toate onorurile? De la unul la altul, aceleasi ecouri isi raspund: semn zodiacal si astru al vietii, focului, caldurii, luminii, iradierii, stralucirii etc. Inima este pentru astru ceea ce este si pentru zodie.
O inrudire astrala atit de augusta nu poate decit sa-i maguleasca pe nativii din zodie, "fii ai soarelui". Cu toate acestea, orice e relativ, atit in cer, cit si pe pamint. in pofida uluitoarei sale grandori, la scara planetara, Soarele nu este, ca stea, decit un mic punct in univers, o pulbere in galaxie. Si totul e dialectic. Asociat cu carul Soarelui, Leul intruchipeaza apoteoza zilei si a luminii. Oricit ar fi insa de interesanta, aceasta relatie nu trebuie sa ne constringa sa o ridicam in slavi si sa desconsideram noaptea si intunericul: ziua, nu vedem decit un soare; noaptea ne arata milioane...
La toate popoarele, astrul zilei a facut obiectul unui cult divin, adesea asociat chiar cu viata sociala si religioasa; astru al luminii, el este in acelasi timp si simbolul spiritului, al luminii launtrice, al divinului din noi. I n Grecia, zeul solar Apollo era inzestrat cu toate atractiile tineretii, fortei si gratiei.
Nu mai este nevoie sa argumentam influenta considerabila exercitata de Soare asupra Pamintului. Lumina lui conditioneaza functia clorofiliana a plantelor, iar caldura lui dirijeaza toate manifestarile vietii organice. El este arbitrul anotimpurilor si principiul tuturor energiilor utilizabile. Tot el se afla la originea furtunilor magnetice, a aurorelor boreale si a curentelor telurice. Furtunile si eruptiile fantastice care se produc la suprafata lui si pe care ne-am obisnuit sa le numim pete solare provoaca perturbari in energia de iradiere a astrului. Fiecare vilvataie solara se traduce printr-o recrudescenta a diverselor dezordini: crize sociale, accidente, sinucideri, crime, mortalitate crescuta... ca si cum insasi planeta noastra ar fi intr-o stare de febra; s-a ajuns chiar la a pune in paralel curbele activitatii solare si graficele epidemiilor, ale productiei forestiere, viticole,cerealiere, industriale... ''In fine, ultimele statistici stabilesc un raport destul de precis intre repartitia razboaielor si revolutiilor si amplificarea petelor solare.
Din unghiul de vedere astro-psihologic, Soarele simbolizeaza instanta psihica pe care psihanalistii o numesc supraeu, adica acea functie a fiintei umane care, pe tot parcursul vietii, perpetueaza directivele morale si interdictiile ;derivate din educatie, mai ales sub influenta tatalui. Este un soi de jandarm interior, de controlor al psihismului care pretinde renuntari in zona instinctelor si face sa prevaleze valorile societatii. Dar desi acest jandarm poate fi benefic, devenind o mare pirghie spirituala, el poate fi si malefic, tiranizindu-1 pe cetateanul onest si ducindu-l la nevroza sau chiar la psihoza (cind Soarele este foarte disonant la nastere). Fata de Luna care reprezinta natura, Soarele intruchipeaza deci in fiecare dintre noi cultura; daca astrul noptilor personifica viata infantila, arhaica, emotiva, astrul zilei reprezinta apartenenta la societate, latura celor mai mari exigente, punctul aspiratiilor celor mai elevate, al pretentiilor celor mai importante. Zona solara a psihismului defineste intregul program al Apollinicului: este zona in care revendicarea constiintei este dintre cele mai vehemente, unde lupta contra somnului vietii si a betiei instinctelor e constanta, unde batalia dusa de fiinta spirituala e cea mai crincena. Este zona deplinatatii constiintei si a angajarii, a constiintei creatoare. A trece de la etajul lunar copilaros la etajul solar adult, inseamna a te educa infruntind si vrind sa frecventezi ceea ce James numeste "linia celei mai mari rezistente": rezistenta la automatisme, la sugestie, la neastimparul instinctului, la emotivitate, privatiuni consimtite, supuneri, frinari... Viata solara, este, in cele din urma, viata rafinata si sublimata, chipul complex oferit de personalitate in sintezele sale elevate. Inaltat la stadiul solar, individul dispune de deplinatatea facultatilor sale, se bucura de integritatea fortelor, isi implineste particularitatea individuala in unitatea psihismului total, nu-si mai suporta soarta, ci isi implineste menirea. Devine atunci un centru creator, un soare. in istorie, vedem adesea ridicindu-se din mase ori din stat un erou national, un tip de actiune sau de sensibilitate care se impune ca un model exceptional de atragator si cizelat din mii de indivizi, concetateni imitatori: un cavaler, un condottiere, un indragostit romantic, un self-made man... Soarele este cel care simbolizeaza rolul acestor modele oficializate de succes; el simbolizeaza preceptele, idealurile, principiile societatii dupa care indivizii isi fixeaza conduita. Soarele este Eroul care modeleaza omenirea prin exemplul sau, prin succesele, prin ispravile sale. Numeroase mituri presupun o conceptie funciar eroica despre Soare: asemeni razboinicilor din marile epopei, Surya si Helios isi mina carele la care sint inhamati niste cai focosi. Mircea Eliade a constatat ca predomina cultul solar acolo unde, gratie regilor, eroilor, imperiilor, "istoria este in mers". Dupa ce a remarcat solarizarea frecventa a Fiintelor Supreme,el constata afinitatea teologiei solare cu elitele: suverani, initiati, eroi; hierofaniile solare tind sa devina privilegiul unei minoritati de "alesi". Arbore al vietii- Rege - Dumnezeu, aceasta e de altfel formula mitologiei solare.
In raport cu implinirea aceasta, semnul e doar rareori la inaltimea astrului. Daca "regele animalelor" simbolizeaza ceea ce este regal in viata psihica, ceea ce este mai nobil in instinct, Leul intruchipeaza prea adesea forma inferioara a fiarei oarbe, iar tipul Leu sucomba in fata fortelor pe care nu le poate domestici. Cu toate acestea, trebuie intotdeauna sa se ia in consideratie, in practica astrologica, asa-numitul complex Leu-Soare-Casa a V-a (corespunzind celei de-a V-a zodii), care formeaza un ansamblu de tendinte conexe.
Iata semnificatia diferitilor factori astrologici in zodia Leului:
Soarele si Ascendentul nu fac altceva decit sa puna in valoare Leul in toata puritatea sa, fara a-i conferi o orientare anume.
Luna in Leu inseamna exaltarea vietii instinctive, efervescenta unei firi care se lasa, increzatoare, in voia nobletei inclinatiilor sale; imaginatie colorata, maretie a visului (Flaubert, Frederic al II-lea, Gauguin, Honegger, Leconte de Lisle, Ludovic al XIV-lea, Philippe de Champaigne, Schiller).
Mercur in Leu face sa prevaleze inteligenta leonina alcatuita toata din claritate, luminozitate, sinteza, viziuni vaste si spirit cuceritor (Barres, Cavour, David, Ford, Napoleon, Petrarca, Poincare, Rubens).
Venus in Leu da lumii sentimentelor caracteristici leonine: pasiuni mari, ideal clasic, noblete sufleteasca... (David, Francisc I, Gluck, Ingres, Lorenzo Magnificul, Ludovic al XIV-lea, Rubens, Cecile Sorel).
Marte in Leu reprezinta forta agresiva a animalului, cu botul larg deschis si caninii amenintatori. Eul dispune de o considerabila putere combativa si realizatoare, mai mult sau mai putin utilizata. Ea poate alimenta minii (Raimu), satisface apetituri josnice (Borgia), se poate pune in serviciul unei experiente sau unei aventuri indraznete si violente (Blanqui, Boulanger, Danton, Juares, Metternich, Robespierre, Visinski) sau poate sa ajunga la o intreprindere vasta (Ford, Pierpont-Morgan).
Jupiter in Leu semnifica forta leonina exteriorizata, inflorita, umflata sau buhaita, dar umanizata. Eul se afirma intr-un mod hipertrofiat sau seniorial; impune nevoia de a reprezenta sau domni in domeniul sau (Auriol, Andre Breton, Edwige Feuillere, Montherlant, Raimu, Wagner).
Saturn in Leu se afla in dizgratie, in "exil". Aceasta pozitie confera un aspect blestemat si duce mai mult sau mai putin la decadere, daca Eul nu accepta sa se sacrifice. Ea explica firea nesatioasa a lui Cezar Borgia, procesul si exilul lui Dreyfus, atentatul anarhist al lui Ravachol, exilul lui Wilhelm al II-lea; tot ea domina in cerul lui Hitler si ii semneaza aventura si esecul.

Fecioara - Simbolica
Implinirea

In fiecare an, cind, in perioada cuprinsa intre 23 august si 22 septembrie, Soarele parcurge cel de-al saselea semn zodiacal, Fecioara,se implineste a treia si ultima faza a anotimpului verii.
Sa nu cautam o explicatie a semnului referindu-ne la constelatia Virgo sau la steaua ei cea mai stralucitoare, Spica. Fecioara isi leaga numele de portiunea din zodiac cuprinsa intre 150° si 180° longitudine; aceasta felie de 30° incheie cuarta care, plecind de la solstitiul de vara, ajunge la echinoctiul de toamna. Cu incheierea semnului (0° Balanta) se incheie si primul hemiciclu zodiacul inceput in Berbec. In emisfera noastra, este legat de "momentuT deosebit care marcheaza sfirsitul verii.
Pentru natura, incepe o etapa noua. Cel mai bine o putem intelege daca procedam la o scurta retrospectiva. In Berbec, sub focul elanului vital, mugurul a plesnit si vlastarul tinar a iesit din pamint. in Taur, infruntind proba pamintului, tinara planta s-a infipt in sol ca sa prinda radacina. Cu proba aeriana a Gemenilor, ea s-a dezvoltat apoi in aer, la nivelul ramurisului si al frunzisului. Racul a vazut, sub domnia apei, formarea semintei, care s-a dezvoltat si a inflorit in Leu, sub cel mai fierbinte soare al anului. Hemiciclul zodiacal ia sfirsit o data cu Fecioara; este incheierea acestui lung proces. Spicul s-a maturizat, acum gata de cosit: e momentul culesului, stringerea recoltei, inmagazinarea.
Substanta s-a implinitPrintr-un proces invers, cel de-al doilea hemiciclu zodiacal va vedea implinindu-se intoarcerea substantei spre esenta. Simbolul zodiei reprezinta o fata tinara, o fecioara cu aripi tinind in mina un spic de griu; uneori, chiar un snop. De ce o fecioara? Se poate da cel putin o explicatie "naturalista": pamintul a rodit epuizindu-si toate resursele; in momentul acesta, e sterp, neproductiv; dar, tinind seama de viitorul ciclu vegetal, Terra este noua, virgina, pura si va primi ulterior saminta.
Hieroglifa se multumeste indeobste sa semene cu un M al carui ultim picior e prelungit si barat cu o liniuta. Este vorba de o simplificare ce stilizeaza trupul si aripile fecioarei, prelungirea intoarsa inauntru figurind spicul. S-ar putea descoperi niste indicii pretioase pentru grafologie din acest semn distinctiv: preponderenta liniilor clare, a unghiurilor si a incrucisarilor, indiciu al valorilor rationale...
Recolta e un rezultat care se cintareste si se calculeaza... Cita distanta de Leu la Fecioara! Primul pune accentul pe valoare, cea de-a doua, pe eficacitate. In Leu, se naste individualitatea, simultan cu aparitia vointei si cu afirmarea Eului intr-un sentiment de autonomie, de libertate. In Fecioara, aceasta individualitate se va intari intr-un proces de desicare (grauntele trebuie sa se desprinda din spic detasindu-se din teaca); fixindu-si niste limite precise, ea se va diferentia, se va particulariza, se va reduce, se va selectiona, inconjurindu-se de o scoarta izolanta. Saracirea materiala va fi compensata de o intarire a spiritului. Si de aici se poate intelege semnificatia Fecioarei: nu mai e vorba de fecundarea materiei, ci de a spiritului. Aceasta zodie marcheaza in fapt aparitia ratiunii, cucerirea asa-numitei ratio, omul isi cauta masura in logica.
Vom mai extinde cunoasterea zodiei referindu-ne la organul-tip care ii corespunde in repartizarea valorilor "omului-zodiac": intestinele. Daca acceptam grafologia simbolica (dar noi nu obligam pe nimeni la asa ceva!), le observam ansele in simbolul grafic al zodiei. Or, intestinele au o functie precisa: aceea a sistemului digestiv care triaza alimentele, le alege pe cele proprii vietii, elimina deseuriie si asimileaza substantele nutritive. Asistam la procesul tipic al valorilor semnului, valori de filtru, de grila, de impletitura, de nod... Asimileaza, dar nu lasa sa treaca decit ce-i convine.
Fecioara apartine cuaternarului Pamintului si, in triunghiul zodiacal al acestui element, ocupa ultimul loc. Primul semn, Capricornul, este de Pamint si Cardinal: pamintul rece, concentrat si despuiat din ianuarie, care primeste graunta si poarta virtual toate resursele nutritive pe care le va absorbi ea. Al doilea semn, Taurul, este de Pamint-Fix: pamintul gras, reavan si cald de mai; in plina fecunditate, el se acopera de o vegetatie inverzita si inmiresmata, daruit cu totul fortei dionisiace a primaverii. Fecioara este asadar un punct "terminus", iar noi stim ca Pamintul Mutabil este cel, secatuit de soarele estival, pe care se culca spicul cosit. E pamintul cel mai uscat, cel mai arid, steril pentru materie, dar rodnic pentru spirit. Vedem acum tot drumul parcurs de la Taur la Fecioara: daca primul se napusteste asupra obstacolului, acapareaza, ingramadeste si construieste, cea de-a doua sovaie, alege, colectioneaza, organizeaza... Elanul vital este intr-un declin evident, fortele diminueaza, formele se subtiaza, cu atit mai mult cu cit individualitatea Fecioara, cu contururile ei precise, cu limitele bine circumscrise in chinga celulei, este foarte distantata fata de participarea la armonia cosmica. Apare deci simtul slabiciunii organice, al fragilitatii, al bolii care izoleaza si limiteaza, la o faptura care nu se mai simte parte integranta din Natura. Drept compensatie pentru slabiciunea aceasta, energia disponibila se canalizeaza in sfera imateriala a inteligentei, se intelectualizeaza si isi gaseste cea mai bogata sursa in acuitatea spiritului.
O ultima viziune asupra zodiei ne-o va oferi relatia dialectica pe care o intretine cu semnul opus: Pestii. Pe linia mediana dintre polul originar si polul final, primul semn este cel mai aproape de multiplul absolut, iar cel de-al doilea, de absolutul lui Unu. Cu cit pune primul accent pe limita, pe frontiera, pe tarcul, pe centura lucrurilor si traieste intr-o lume de norme, de incadrari, de reguli si de formule..., cu atit cel de-al doilea se prezinta drept lumea nemarginitului, infinitului, virtualului, latentului, inclasabilului, insesizabilului, indefinisabilului, "inefabilului"... Stau fata in fata doua dimensiuni care specifica doua tipuri opuse: in Fecioara, biologul, aplecat peste microscop, sondeaza lumea substantelor infinitezimale; in Pesti, astronomul, de la luneta telescopului, deschide omenirii caile nesfirsite ale galaxiei. Constiinta individuala a Fecioarei se indeparteaza la maximum de "participarea mistica" la turma Pestilor. Primul semn face pe "neutrul": isi amenajeaza bariere protectoare de care vin sa se sparga valurile oceanului lumii. Cel de-al doilea face pe "cetateanul lumii" care, precum picatura de apa in mare, se impartaseste de la imensa comunitate planetara.
Planeta diriguitoare a Fecioarei este Mercur. Aceasta tutela planetara, impartita cu Gemenii, stabileste o paralela: Mercur este vecinul Soarelui dupa cum Fecioara este vecina Leului. Calitatea de Uscat conditioneaza in mare parte elementele comune semnului si planetei. Fecioara stabileste distinctii, separatii, clasamente, demarcatii, asa cum uscaciunea detaseaza partile dintr-un tot. La fel ca ceasornicul in fata pieselor detasate, ea traieste punind in valoare partile (prea adesea in detrimentul totului), ca niste obiecte cu liniile de intersectie bine delimitate, ca un in sine care isi este suficient. La rindul sau, Mercur reprezinta un proces de diferentiere a contrariilor polare: pamint-cer, intuneric-lumina, stinga-dreapta, jos-sus, in spate-in fata, trecut-viitor, subiect-obiect, feminin-masculin... iar dualitatea aceasta, evocata de caduceu, atribut al zeului Hermes, constituie conditia initiala a dezvoltarii inteligentei: despartirea de lucruri pentru a nu se mai confunda cu ele si a le vedea. Astrul este deci ca si semnul: reprimare a vietii sensibile, intelectualizare si socializare, in profitul uzantelor si al conventiilor supuse regulilor logicii; contact spiritual prin idei imbracate in cuvinte si contact material printr-un sistem de schimburi reglementate. Asa este Fecioara si asa este si Mercur, in acelasi timp zeu al gindului, al stiintei si zeu al comertului.
Se intelege deci ca, in practica, astrologul se gaseste in fata unui complex Fecioara-Mercur (Fecioara este cu atit mai reliefata, cu cit Mercur este mai puternic la nastere), la care se asociaza valorile Casei a Vl-a, omoloaga a celei de-a sasea zodii (orice ocupare planetara a acestei Case intareste valorile perechii in discutie). Casa a Vl-a reprezinta: a) munca, mai ales sub aspectul putin degradant al obligatiei, al constringerii, al corvezii sau al sarcinii domestice; b) sanatatea, sub forma preocuparilor, grijilor, indispozitiilor sau bolilor; c) inferiorii: servitori, slujbasi sau animale domestice (mai ales animale mici). Preocuparile, raul, mizeria, incercarile, in general, sint trasate in axul Caselor a Vl-a si a Xll-a, omoloage Fecioarei si Pestilor. Iata semnificatia legata de pozitia planetelor in Fecioara: Soarele si Ascendentul afirma, subliniaza semnul in stare pura, fara sa-1 orienteze intr-un anumit mod.
Luna in Fecioara: fortelor instinctive ale astrului le vine greu sa creasca in acest pamint rezervat; rezulta adesea o oarecare neliniste, un sentiment de nesiguranta, daca nu chiar un complex de inferioritate; autoanaliza sau cautarea psihologica deriva de aici (Sainte-Beuve, Stendhal). Femeia are trei solutii: refularea, ingenuitatea (Dany Robin, Danielle Darrieux) sau disciplina.
Mercur in Fecioara face in mod esential sa prevaleze semnul in dispozitiile sale intelectuale (Augier, Barthou, P. Bourget, Buffon, Colbert, Locke, Ludovic al XlV-lea, Maeterlinck, Richelieu, Tolstoi).
Venus in Fecioara: sentimentul se afla sub constringere; e rezervat, discret, timid, pudic; estetica este controlata, analizata, criticata; sensibilitatea este fie refulata, fie disciplinata (Boileau, Fougeron, Fromentin, Goethe, Greuze, La Bruyere, Rameau, Valery).
Marte in Fecioara: se intimpia ca forta agresiva a astrului sa fie refulata, de unde autodistrugere (Alfons al Xlll-lea, Dreyfus, Ludovic al XVI-lea), violenta este cuprinsa in aceasta combinatie; razboaie intestine: devii victima alor tai. Dar, cel mai adesea, tendinta anala repliata a semnului se defuleaza, de unde descarcari agresive. Forta combativa a nativului se afirma atunci intr-o maniera anarhica, impulsiva, alambicata sau sadica (abatele Dubois, Deroulede, Henric al VHI-lea, Marat, Ravachol), ori intr-un mod rational, lucid, strategic (Ivan cel Groaznic, Napoleon, Saint-Just, Turenne).
Jupiter in Fecioara: domnia valorilor clasice: ordine, masura, control, autoritate organizata, amploare retinuta. Dar si domnia valorilor burgheze: simt al convenientelor, simt moral, virtuti domestice, ordine ierarhizata... (Boileau, Buffon, Condorcet, Francisc I, Le Notre, Mauriac, Petru cel Mare, Rameau).
Saturn in Fecioara: fortele de inhibitie sint suverane si se traduc prin reprimarea instinctului, a introversiunii, a refularii, prin nevoia de disciplina, de ordine, de metoda, de control, de stapinire, de structura. Se intimpla ca severitatea sa duca la un soi de ascetism, de fanatism sau de sistematica impietrita (Bach, Berkeley, Calvin, Condorcet, Descartes, Lavoisier, Merimee, Maine de Biran).
Uranus in Fecioara contribuie de asemenea la adoptarea unei atitudini de disciplina, de rigoare, de despuiere, dar sub o forma mai dinamica si revolutionara (Delacroix, Stravinski).
Neptun se contrazice cu Fecioara, iar sinteza acestor doua valori este doar rareori atinsa; cel mai des, este vorba de o dezordine interioara.

Balanta - Simbolica
Iubirea de ceilalti

In fiecare an la 23 septembrie, cind Soarele intra in cel de-al saptelea semn din Zodiac, Balanta, ne aflam in mijlocul anului astronomic. Ca si la 21 martie, astrul trece la punctul zodiacal de intilnire dintre ecliptica si ecuatorul ceresc, dar paraseste emisfera nordica si trece ecuatorul spre a intra in emisfera sudica. Acesta e sensul echinoctiului din Balanta care inaugureaza toamna. Perioada de o luna in timpul careia astrul zilei strabate zodia - de la 23 septembrie la 22 octombrie - corespunde, asadar, primei faze a toamnei.
Este inutil sa ne raportam la constelatia Libra, pe care, uneori, e dificil s-o distingem de zodie sau sa recurgem la ideea unei inselatoare influente stelare, aceea a incandescentului Arcturus, bunaoara. Gradul 180° - 0° al Balantei - este punctul median al Zodiacului: de la Berbec pina la sfirsitul Fecioarei, s-a scurs un hemiciclu; incepe hemiciclul opus care, la sfirsitul Pestilor, va intilni primul semn zodiacal intr-o miscare ciclica perpetua.
Pentru astrolog, ceea ce conteaza e momentul specific. Echinoctiul de toamna aduce cu el echilibrul dintre zile si nopti, ca si la inceputul primaverii; dar talerele balantei inclina in sensul opus: dupa triumful zilelor asupra noptilor, urmeaza lenta instalare a lumii nocturne, egalizata de declinul lumii diurne. Caldura si lumina sint in descrestere. Nu degeaba, Soarele este "slabit": toamna inseamna asfintitul.
In natura, ultimele fructe coapte se desprind din pomii ale caror crengi se despoaie; ca o prefigurare a unei perioade de destindere, de repaus, de pace, cind formele exterioare si valorile obiective se retrag treptat in fata vietii interioare. Intre Berbec si Fecioara am asistat la desfasurarea intregului ciclu al vegetatiei, de la germinarea grauntei, pina la culegerea spicului. La capatul acestui hemiciclu, materia si-a atins tinta in desavirsirea substantei. Cu zodia Balantei incepe procesul invers: declinul lumii organice, dar si, o data cu reintoarcerea substantei in esenta, avintul lumii spirituale. Iar echinoctiul, punct median, semnifica echilibrul dintre edificiul construit si fortele care ii pregatesc naruirea.Ascensiunea "fortei noptii", victorioasa in fata "fortei zilei", formeaza ideea esentiala a acestei noi orientari. In anotimpurile cu zile lungi, natura in plina extroversiune actioneaza neobosit; cind zilele scad, viata se retrage si trece din exterior in interior, parca spre a prinde noi puteri. Dar, paralel cu o toamna exterioara triumfa o primavara interioara; asfintitul anual al Soarelui este compensat de o aurora: cea a planetei Saturn, "exaltata" in zodie, si punind astfel in evidenta valorile de desprindere, despuiere, renuntare. Vom putea spune ca ruperea echilibrului zi-noapte in favoarea principiului obscur duce la coborirea spiritualului in material.
Trebuie sa admitem ca nu se putea face o alegere mai buna pentru a reprezenta acest al saptelea semn zodiacal: o Balanta cu un brat si doua talere; nu conteaza daca acestea stau in echilibru sau nu. Hieroglifa o stilizeaza cu doua linii orizontale paralele, dintre care cea din partea superioara are deasupra ei un semicerc central.
Bratul care leaga intre ele cele doua talere in echilibru contine toata gindirea profunda a zodiei. Raport de echilibru intre doua aspecte alternante, opozitie a contrariilor sau asociere a lucruriJor complementare: principiul consta in punerea fata in fata a doi poli opusi care se mentin antagonisti atit timp cit cele doua elemente nu-si gasesc unitatea comuna, dar care ajung la unirea laturilor complementare in clipa cind descopera centrul, respectiv punctul median al bratului. Trebuie deci sa se gaseasca "justa masura" care anima dinamica termenilor aflati in prezenta. Dualitatea, despartirea, partajul, echilibrul, unirea sint produsele, ratate sau reusite, ale acestei structuri.
Putem observa ca, pornind de la inceputul zodiei Berbecului, Balanta este primul semn zodiacal care are un punct opus: Berbecul. Este fata de acesta ceea ce reprezinta antiteza fata de teza. Berbecul inseamna animalitatea focului originar, domnia asa-numitului struggle for life, elanul primitiv al primaverii, alcatuit din impulsivitate creatoare. In fata acestui instinct brut se situeaza domnia echilibrata, proportionata, ajustata a Balantei, ale carei talere egalizeaza motorul si frina, elanul si constringerea. Aici, tumultul si violenta fac loc destinderii, pacii, iar universului format din creste si unghiuri i se opune o lume de termeni medii, de masuri, de semitonuri si de nuante. in aceasta rafinare, fiinta pierde fara indoiala orice urma a adevarului ei prim, dar este adaptata, asimilata, umanizata.
De la intrarea in Berbec pina la cea in Balanta s-au parcurs 180°: unghiul zodiacal s-a largit pina la punctul sau extrem; de acum inainte el se va restringe, revenind la baza. S-a depasit deci o limita: aceea a Eului care se afla la capatul dezvoltarii si care acum trebuie sa involueze, la fel ca forta solara care il personifica. Nu se mai pune problema sa se cucereasca cel mai vast spatiu vital, ca in Leu, nici chiar, ca in Fecioara, sa se atinga o perfectiune clasica. Balanta inaugureaza intilnirea cu egalii si introduce relatia de la donator la donator; apare ideea de toleranta, de limitare, chiar de renuntare. Cu pretul unei impartiri, s-a creat un schimb, s-a nascut cooperarea sociala.
Semnul apartine, de altfel, naturii subtile si eterate a Aerului, element al schimburilor, al contactelor si al legaturilor umane. Or, in triunghiul aerian al Zodiacului, el isi are locul intre Gemeni si Varsator; exista trei etape bine precizate: camaraderia scolara, legatura in pereche si fraternitatea universala; trecerea de la un "se" nediferentiat la "tu si eu" dialectizat, apoi, de la acesta, la "noi" colectiv.
In cursul primului hemiciclu era vorba de inflorirea individualitatii; cel de-al doilea, care incepe aici, va duce la integrarea personalitatii in marele tot. Constiinta sociala isi face aparitia o data cu acceptarea grupului si a schimburilor umane. Cooperarea s-a nascut si isi va gasi substanta in Scorpion si gindire in Sagetator, ca sa ajunga la Capricorn o data cu crearea organismului social, a statului. Utilizarea balantei duce la acelasi drum: A cintari ceva nu inseamna oare a-1 evalua in functie de o greutate-etalon, adica a-i stabili valoarea sociala?
Daca Eul din Balanta isi accepta caderea instalindu-se la o valoare egala cu altul decit sine, el se simte curind incomplet si incearca atractia celui complementar cu el. Apare astfel beneficiul consimtirii la sacrificiul de Sine: asfintitul autumnal stirneste primavara interioara facind sa se iveasca sufletul in intilnirea cu aspectul complementar ideal, acel "tu": lubeste-ti aproapele ca pe tine insuti.
Acest semn se afla sub tutela planetei Venus. Dar nu estc vorba de Venus Genitrix din Taur, zeita paminteana a betiei dionisiace din imbatatoarea luna mai. Este Venus Afrodita a trandafirilor toamnei, "ordonatoare" cereasca a iubirii, a frumosului, a dreptatii, a adevarului, inspiratoare a artelor. Ea este principiul dorintei primordiale, a atractiei, zeita Nuntilor Sacre. Ea uneste toate fiintele si le apropie, mai putin sub semnul atractiei pasionale, cit sub cel al elanului spiritual in cautarea gratiei si a armoniei. Daca zeita dragostei feminine este mama lui Eros care ii raneste pe muritori cu sagetile lui, inseamna ca Frumusetea pe care o intruchipeaza trezeste in om dorinta irezistibila care se transforma in chinul de a o poseda si de a se uni cu ea, fie sub aspectul ei formal (frumusetea sensibila), fie sub aspectul ei esential (frumusetea intelectuala). Dar neoplatonicianul Plotin, marele filozof al astrologiei, a exprimat foarte bine aceste valori: Sufletul e Afrodita, iar Eros e actul sufletului cind se inclina spre bine.
In ceea ce priveste practica astrologica, valorile Balantei isi au deci corespondenta in cele ale astrului Venus; tendintele semnului capata cu atit mai mult relief, cu cit astrul este predominant la nastere. La fel se intimpla si daca sectorul numit Casa a VII-a - omologia celui de-al saptelea semn zodiacal cu al saptelea sector - este ocupat de planete. Aceasta Casa a Vll-a reprezinta lumea care sta fata in fata cu subiectul, fie pentru a-1 completa (asociatii, colaborari, uniuni, casatorie), fie pentru a i se opune (inamici declarati, rivali, adversari, lupte, obstacole, procese, divorturi). Prin urmare, astrologul trebuie sa tina seama de "complexul valorilor" - Balanta-Venus-Casa a VII-a - care formeaza un tot, o retea de tendinte omogene si conexe.
Iata semnificatia diferitilor factori astrali in Balanta:Soarele si Ascendentul in Balanta afirma, subliniaza semnul in stare pura, fara a-1 particulariza.Luna in Balanta dezvolta sensibilitatea feminina a semnului care se materializeaza intr-un suflet delicat, rafinat, indragostit de armonie si de ideal (Chopin, Ludovic al XIH-lea, Manet, Maria-Antoaneta).Cind Mercur este in Balanta prevaleaza in mod esential semnul sub aspect intelectual (Bossuet, Boucher, Erasm, Guizot, Lamartine, Meyerbeer, Necker, Nietzschc, Verdi).Cu Venus in Balanta infloresc aspiratiile afective si sensibilitatea aeriana, artistica sau estetica a semnului (Bizet, Bonnard, Cleo de Merode, Couperin, Eleonora Duse, Hogarth, Lamartine, Marchiza de Montespan, Wilde).Marte in Balanta este extrem de "slabit", se afla in "exil". Este devirilizat dezarmat, deposedat de forta sa ofensiva, condamnat mai mult sau mai putm la neputinta, daca nu la infringere (Cervantes, Henric al IH-lea, Lermontov, Mendelssohn, Merimee, Petain, Paul Reynaud).Jupiter in Balanta face sa infloreasca sociabilitatea semnului care se arata si mai suplu, conciliant si adaptabil, adesea pina la oportunism; colaborator innascut; caracter comod si fire fericita (Henric al IV-lea, Ludovic al XIII-lea, Ludovic al XVIII-lea, Watteau).Saturn in Balanta afirma valorile spirituale ale scmnului in masura in care il duc la detasarea de sine in folosul universalului (Bossuet).

Scorpion -Psihologie
Taina angoaselor

Prima trasatura de caracter a Scorpionului vine de la firea sa instinctiva imperioasa. Acest lucru se poate, fireste, exprima la nivelul trupului, prin conditionarea unui temperament "bilios", prin esenta unui foc vulcanic care lucreaza, fermenteaza, rasuceste si chinuie, prin ardoarea si, uneori, exasperarea pulsiunilor violente - chiar daca focul acesta mocneste sub scoarta unui limfatism de suprafata. Aceasta fire vulcanica e framintata de pasiuni imperative, care pot dormita mult timp, dar care, pina la urma, se maturizeaza si se manifesta la lumina zilei, daca nu sint contracarate de inhibitii in stare sa le denatureze sau sa le complice.
La fel ca animalul care, dintotdeauna, se multumeste sa fie el insusi, fara retusuri, acest tip nu se reface: asa cum este, asa va ramine, in pofida schimbarilor aparente, a metamorfozelor sale. Determinarile ii vin din strafundurile fiintei; ele sint rezultatul convulsiilor din maruntaiele sale. Stie ce vrea, iar in fata judecatii sale interioare, trebuie cel mai adesea sa ne inclinam. Din acelasi motiv, pofta lui de viata este apriga; uneori chiar feroce, fiind minata de angoasa de a trai; tine de acel fior vital care raspunde vastului abis al necunoscutului. Fara indoiala ca Ascendentul in Scorpion il facea pe Nietzsche sa spuna: Dragostea de viata e aproape contrariul dragostei de viata lunga. Acest simbol zodiacal (cind nu este opusul sau, ca urmare a unei refulari) confera intrepiditate in fata mortii, ceea ce este un indiciu al fortei sufletesti, ca si marca unei existente pentru care exista valori mai pretioase decit viata insasi. E cunoscut acel spor de viata care apare in pragul mortii. Or, este suficient sa vedem acest tip ca sa distingem la el o abundenta vitala, profuziunea unui psihism care nu s-a rupt de pletora elementara si se hraneste direct din profunzimile sale infernale. De aceea se complace in furtunile vietii si printre convulsiile naturii. "Nu ajungi la nimic, spunea Tocqueville, daca nu ai diavolul in trup." Trebuie sa marturisim ca Scorpionul nostru e posedat. Dar oare cu ce demon interior trebuie sa se confrunte?
O teribila ambivalenta
Stabilind o legatura indisolubila intre Scorpion si valorile sexului si anusului, am dezvaluit totodata cele doua mari puteri instinctive care ii anima pe subiecti: erotismul si agresivitatea. Raporturile lor situeaza intregul antagonism al fortelor vietii si mortii care isi impart stapinirea lumii, eterna lupta dintre Eros si Thanatos. Viata tinde sa revina la punctul ei de plecare, la starea anorganica, la neant; dar, in timp ce un grup de instincte avanseaza ca sa atinga acest scop, incepe alta lupta, care tinde la perenitatea vietii. Este dublul ritm vital, asimilabil cu procesele anabolismului si catabolismului.
Nu incape indoiala ca Scorpionul pune in primul rind accentul pe acele forte obscure si dizolvante pe care, in lipsa de altceva mai bun, Freud le numea "instincte de moarte". Vedem aparind aici o putere de agresivitate distrugatoare care se poate interioriza in refuzul de a trai, chemarea la autonimicire, la repausul nirvanic. Dar cel mai des aceasta forta este exteriorizata in folosul individului sub forma unei opozitii fata de mediul considerat ostil. Ca si animalul, care poate avea perioade lungi in care nu se hraneste, deosebit de rezistent la conditiile exterioare, subiectul din aceasta zodie este in mod remarcabil inarmat in lupta pentru viata. Nu numai ca stie sa se apere, dar nici nu se teme sa atace.
Dar semnul cel mai ucigas este si cel mai fecund. Toata forta generatoare a sexului e pusa in slujba lui; transmitind viata, el duce iubirea pina la nivelul jertfei, o inalta (chiar la specia animala) la grandoarea sacrificiului unde nu se mai traieste pentru sine, ci pentru propria sa creatie, pentru descendenta. Aici se afla cel mai mare dar al vietii si punctul culminant al implinirii.
Il vedem pe Scorpion framintat de dualitatea simtamintului faustian, prins in menghina unei teribile ambivalente: Dumnezeu il cheama si diavolul il ispiteste. Contradictia sa interioara se situeaza intre cer si pamint, intre detasare si atasare; simte angoasa de a fi atras de spirit spre alta lume, in timp ce greutatea trupului il retine prin legaturi foarte puternice care il unesc de materie. Negatia si afirmatia, distrugerea si creatia, realismul brutal si idealismul mistic, abjectul si sublimul vor executa in sufletul lui o hora indracita in inima iubirii si a mortii.
Complexul anal
Aceasta ambivalenta nu se datoreste numai raportului psihologic sex-anus. Intr-o sfera mai limitata, ea isi are bazele fiziologice doar in functia rectala. Ne cerem scuze ca deschidem aici un capitol delicat din psihanaliza, dar expunerea lui e singura in masura sa ne ofere cheia unei probleme capitale a firii Scorpionului; inainte de a-1 aborda, cititorul trebuie sa-si reduca la tacere o anume repulsie, pentru a admite doar judecata inteligentei sale. in rest, nu recurgem decit la valorile elementare, de mult oficializate.
E un fapt cunoscut ca orice copil, de la un an la trei sau patru, ataseaza o anume valoare functiei sale anale.-expulzeaza obiectul din corpul sau si il retine ca pe o posesiune de pre{. Resimtind senzatii agreabile la excretie (destindere), simte nevoia sa "faca" dupa bunul sau plac si, din fire, nu este curat; disciplina reprezinta pentru el o cucerire mai mult sau mai putin laborioasa. Acolo incep la copil conflictele existentei, deoarece educatia sfincteriana inaugureaza era revoltelor, ciocnirile cu parintii izbucnind in legatura cu aceasta cucerire a curateniei.
Tocmai de aceasta chestiune, era sa spunem "pe oala", mai ales daca este asezat pe ea prea de timpuriu, se loveste tipul Scorpion, acest semn care reprezinta partea de natura nedomesticita. Este prima sa experienta de viata importanta care va contribui la elaborarea unui intreg caracter. Sa se tina sau sa "faca" atunci cind nu trebuie cistiga in ochii lui semnificatia unui gest ostil fata de parinti, Libertatea pe care si-o ia in legatura cu necesitatile sale devine o putere, o forta pe care si-o exercita fara stirea lor si prin insusi acest lucru isi afirma autonomia fata de educatori. Uneori gusta o adevarata voluptate de a fi murdar, dar cu aceeasi ocazie dispune si de un mijloc de presiune sau de un instrument de forta prin care isi afirma individualismul plecind de la un sentiment "rau". Dar atitudinea asta il expune la pedepse corporale, pentru care fesele sint in momentul acela tinta preferata. O constiinta autoritara se ridica in fata unui univers de amenintari, iar ura, acest sentiment specific, isi face aparitia, vizindu-i parintii, fiinte altfel adorate; de unde nasterea ambivalentei.
Aceasta atitudine infantila exprima si tot comportamentul tipului adult de Scorpion. El este primul care se plinge cind i se impune ceva contra vointei sale si cind e impiedicat sa faca ce vrea. Astfel incit se manifesta de o sensibilitate excesiva fata de presiunca sociala si fata de orice intruziune a unei vointe straine intr-un domeniu pe care il considera proprietatea sa exclusiv personala. Primeste deci fara placere orice sfat i se da, se revolta impotriva celei mai neinsemnate presiuni excrcitate, isi afirma drepturile, isi apara cu inversunare demnitatea, nu suporta nici o autoritate.
Sa o spunem neintirziat, Scorpionul este in mod esential un aprig individualist, neascultator din fire, rebel fata de orice disciplina, indaratnic fata de orice constringere. Cu cit va fi mai contrariat in refuz, cu atit se va incapatina in revolta, ajungind chiar sa se simta anarhist. Impotriva oricarei intruziuni reactioneaza printr-o contrarietate capabila sa se transforme in minie, chiar in furie. Caracterul sau se acreste, devine iritabil, artagos si violent. De aici, dorinta de a se razbuna pentru nedreptatile sau prejudiciile suferite.
Nascut sub un cer disonant, daca este citusi de putin neinteles in copilarie, ia calea revoltei care, dupa caz, adopta cea mai putin recomandabila sau cea mai nobila dintre cauze. Este un refractar, dispretuieste uzantele sociale de care isi bate joc: imprecatii, insulte, anateme, gust pentru dezmat, insolenta, sfidare; acestui extravagant ii place sa murdareasca, sa minjeasca, sa contamineze si sa distruga obiectele care ii cad in mina, cam cum ii place copilului sa murdareasca spatiul inconjurator cu produsele sale. Afinitatile il imping spre ceea ce e murdar, urit, rau, crud, iar in pasiunea sa pentru ostilitate il putem vedea injectindu-si acidul dizolvant, adesea sub aspectul unei uri acumulate, tenace, diabolice.
Diavolul inseamna sublimarea ratata. In fapt, un asemenea scorpion negru este in minoritate, chiar printre Scorpionii disonanti, in general, fara chiar ca acest pretios dinamism sa fie sublimat spre prestigioase sau sublime cuceriri (vom lua in consideratie acest aspect cind vom discuta despre notabilitatile zodiei), vedem ca agresivitatea constituie forta motrice a unei vointe care devine expresia unei aprigi afirmari a eului. Subiectul, se stie, nu se lasa dus. Vointa lui e legata de forta de a spune nu - nimeni nu o poate face mai bine ca el - si de a-si infrunta adversarul. Se inradacineaza in refuzul fata de celalalt; obstacolul il intepeneste si ii incordeaza resorturile care nu sint niciodata mai puternice decit atunci cind se confrunta cu un obstacol. Pe de alta parte, gusturile sale sint categorice, alegerea sa e instinctiva. Hotaririle sint irevocabile, iar deciziile sale cad ca ghilotina pe capete inocente. Si alaturi de spiritul de decizie, are o vointa ferma, tenace si perseverenta.
Atractiile si repulsiile ii vin din profunzimi si sint abrupte, totale, irevocabile. Oamenii ii sint imediat simpatici sau antipatici; e adevarat ca, datorita ambivalentei, poate sa revina asupra primei impresii, care este insa intotdeauna puternica. Daca nu se fixeaza, poate sa treaca de la dragostea absoluta la ura implacabila, arzind ceea ce adorase sau adorind ceea ce dispretuise. Puterea sa asupra celorlalti este mare; cuprins de aceasta forta viscerala, exercita un soi de fascinatie prin magnetism fizic. Ascendentul lui asupra celorlalti este cu atit mai mare, cu cit stie sa descifreze un individ cu o privire patrunzatoare care cauta imediat punctul slab dincolo de aparente, in timp ce, suspicios, el este inchis, tainic, impermeabil. Fireste, nu cauta sa placa; e chiar mai multumit daca trezeste teama sau spaima, decit simpatie si incredere; este omul care solicita critica mai mult decit lauda, care provoaca intrecerea, mai curind decit asocierea. De altfel, este la fel de aspru cu sine ca si cu ceilalti si prefera sa se lipseasca de un avantaj decit sa datoreze cuiva recunostinta. Nu uita ofensele, pastreaza o ranchiuna surda; razbunarea lui e lenta si lucida, dar nimiceste fara mila.
La o asemenea faptura dragostea de sine e destul de mare; aceasta se vede dupa opinia exagerata pe care o are despre importanta sa, dupa insistenta cu care isi urmeaza drumul propriu fara sa-i pese de opinia celorlalti, dupa convingerea ca este singurul calificat sa-si duca la bun sfirsit actiunile, dupa intoleranta si autoritarismul de care da dovada...
Puterea lui Eros
...Cu primejdioasa teapa din coada, Scorpionul deschide maruntaiele pamintului si imbogateste brazdele cu seminte noi. Astfel prezenta Manilius, in secolul I al erei noastre, puterea de Scorpion a sexului, constructoare de civilizatii. Forta sa motrice ocupa un loc central in edificarea personalitatii acestui tip; si ea este ambivalenta, de vreme ce oscileaza intre doi poli: trupul si sufletul, rutul si elanul spre Dumnezeu.
Cind agresivitatea tace, in sufletul acesta minat de pasiuni mereu imperioase se naste dragostea. Temperamentul sau erotic poate lua usor, prin violenta si complezentele sale, un caracter patologic, fiindca este impins la extrema. Din tinerete pina la batrinete, este o fiinta cu o senzualitate puternica, exigenta. Comuniunea trupeasca ii ofera un mijloc de a se elibera de o tensiune nervoasa excesiva, asa incit gaseste in ea o mare impacare. Cauta chiar sa atinga o stare extatica spre a se elibera de limitele inguste ale eului sau si a fi mai mult decit el insusi. Implinirea sexuala este o experienta menita sa depaseasca frontierele cunoscutului si sa ajunga intr-o regiune a fiintei sale care poate, in fine, sa dea un sens vietii sale. Uneori chiar, da bucuriei senzuale un sens mistic si, in paroxismul placerii, i se pare ca se afunda in eternitate.
Se pot concepe asadar dezordinile la care sint minati Scorpionii disonanti care nu au forta sa-si zagazuiasca puterea genitala. Este vraja demonului interior.
Dar, dincolo de expresia sa genitala, instinctul sexual care domina acest tip este mai inainte de orice un instinct creator: a facut din el o fiinta care, spre a se elibera de sine insusi, are o nevoie imperioasa de a produce, de a fecunda; are darul natural de a obtine totul fara efort, productia sa impunindu-se si revarsindu-se din el, fara piedici, ca o sarja irezistibila.
Nu e deci necesar ca la el dragostea sa ia "toata puterea". Latenta sau treaza, forta genitala se afla acolo, in spatele creatorului, actiunea initiata sau opera creata importind adesea mai putin decit forta pe care o procura. Dorinta de putere (daca nu obsesia neputintei la Scorpionul refulat) domina, impreuna cu nevoia de a lasa pe pamint urma trecerii sale.
Iar pentru a trai in raza acestei puteri, este mai important sa fie barbat sau femeie, decit sa fie individ; este vorba chiar sa fie barbat sau femeie cit mai mult posibil, adica sa faca din constiinta sa erotica, in ceea ce are ea mai viril sau mai feminin, sistemul de referinta al vietii. Pentru barbat, femeia devine indispensabilul instrument al posesiei de sine si de lume si la el deplina afirmare de sine rezida in voluptatea intensa. Sa o spunem direct: puterea se afla in sex sau vine de la sex si prin aceasta putere sexuala - naturala, deplasata sau sublimata -, adica prin integrarea erotismului in viata sa, isi gaseste Scorpionul ratiunea de a trai.
Angoasa si stari morbide
Experienta de existenta a Scorpionului nu este dintre cele mai usor de trait. Daca Scorpionii armoniosi sint oamenii cei mai fericiti de pe planeta, Scorpionii marcati de o constelatie disonanta sint niste nelinistiti, chinuiti, iar alchimia lor interioara distileaza stari morbide.
Fiecare epoca resimte in felul ei aceasta neliniste in fata vietii; fie ca e vorba de acel "mal du siecle" sau de "angoasa existentiala", dezgustul fiintei apare o data cu sentimentul absurdului si cu ideea de moarte.Cind viata nu este proscrisa, gustul suferintei e prezent, ca un sadism care nu are curajul sa se realizeze si se transforma in masochism.
Angoasa este o stare psihica familiara Scorpionului; el nu se realizeaza, refulind anumite instincte agresive sau erotice de care ii e teama. Cerber, paznicul pragului care interzice intrarea in imparatia mortii, este arhetipul refularii: dorintele profunde nu trec, iar bucuria de a trai este condamnata. Universul unui Hieronymus Bosch este poate ilustrarea cea mai curioasa a acestei stari tipice de Scorpion. Pictorul elibereaza pe pinzele sale fantomele care ii bintuie sufletul; calauzit de obsesiile sale cele mai tainice, repeta necontenit psihoza dorintelor sale damnate, care ii compromit izbavirea. Este tema Sfintului Anton inconjurat de un furnicar infernal, hartuit de pacatoase diabolice, terorizat de monstri; angoasa troneaza in paradisul, ca si in infernul lui.
Vedem aparind la acest tip disonant stari anxioase alcatuite din asteptarea unei amenintari oculte. Obsesia greselii, a pedepsei, a nenorocirii: angoasatul se simte osindit cu o obscura constiinta incarcata; frica este strins legata de dorinta, iar ambivalenta revine din nou in jurul ideilor de pedeapsa si de purificare, de damnare si de mintuire.
Terenul Scorpionului devine propice sentimentelor dostoievskiene si complexului de culpabilitate cu autopedepsire consecutiva. Cind angoasa ajunge de nesuportat, subiectul face toate eforturile ca sa se debaraseze de ea. Cristalizarea acestor incercari este uneori o conversie somatica sub infatisarea unei boli organice. Altfel, asistam la fobia inhibitoare, la nevroza obsesionala. Asaltat si urmarit fara incetare de ideea sa absurda, prada indoielii sau scrupulelor sale obsedante, adevarat demon interior, subiectul incearca sa-1 conjure pe Necuratul care ii poseda, sa anuleze greseala necunoscuta care il chinuie printr-un ceremonial magic de purificare. Acest tip il intoarce atunci pe Scorpion spre valori negative de Fecioara printr-o nevoie impusa de analiza, control, verificare, disectie si abstractizare, intr-un cuvint, de constringere.
Angoasa poate sa aiba ecou in lacomiile vietii, iar cum dorinta nu poate parasi frica, asistam la "o erotizare a angoasei", formula psihanalitica ce exprima cum nu se poate mai bine ambivalenta in care scheletul si umbra lui, agonia si ruina, formeaza alaiul splendorilor vietii. In fapt, Scorpionul este prin excelenta semnul freneziei pasiunilor si al dramei in care se prabuseste si distruge omul. Universul pictural al unui Pieter Brueghel (patru astri in Scorpion, dintre care Soarele si Saturn in conjunctie) ilustreaza cit se poate de bine aceasta atractie a tragicului cu spinzuratorile, supliciile, persecutiile, cortegiile sale de estropiati, orbi, mizerabili, adevarate visuri spectrale in care soarta loveste neindurator fara sa crute pe nimeni, in care nesiguranta planeaza peste intreaga viata, indiferent daca e princiara, in asteptarea mortii. Nu mai putin graitoare e opera unui Racine (patru astri in Scorpion, dintre care o conjunctie Luna-Marte) in care omul este prada imperiului pasiunii ce isi atinge cea mai inalta expresie dramatica. In punctul cel mai acut, angoasa se intilneste cu chemarea mormintului, ducind alterarea simturilor vietii pina la sinucidere sau la asasinat. Sa ne miram oare ca "marile stele" ale crimei poarta pecetea Scorpionului? Vacher, sadicul care injunghia ciobani, vinovat de douazeci si una de crime: Soare si Mercur in Scorpion, iar Marte-Saturn domina; Haarmann, macelarul din Hanovra care si-a taiat in bucati cele douazeci si sapte de victime: Soare si Mercur in semn, iar Marte si Pluto in conjunctie la Ascendent; Doctorul Petiot, care a batut toate recordurile crimei: Ascendent, Saturn si Uranus in conjunctie in semn, cu o conjunctie Marte-Pluto... S-ar mai putea cita cazurile rasunatoare de perversiuni sexuale, printre care celebrul necrofil, sergentul Bertrand: Ascendent si Soare in Scorpion...
Da, trebuie sa o spunem: Scorpionul forteaza limitele decaderii umane, dar desi are acest funebru privilegiu, poate - si reuseste - sa se inalte pina la culmile cele mai inaccesibile ale experientei spirituale.
Scorpionul-Fecioara
Portretul de mai sus este cel al unui Scorpion "normal", care se lasa in voia firii sale. Este o fiinta cu o impulsivitate mai puternica decit inhibitia. Dar e suficient ca, in urma unei frine saturniene, a unei dominante solare, fortele represive sa blocheze pulsiuniie instinctive si avem de-a face cu un personaj nou, radical opus celui dintii, facind din tipul Scorpion un veritabil tip Fecioara, astfel ca trebuie sa trimitem cititorul la capitolul consacrat acelei zodii.
Scorpionul care reduce la tacere vocea pasiunii se retine, se disciplineaza. El pune accentul pe curatenie, pe sobrietate, pe punctualitate, pe ordine. Nu este numai rational prin conduita si perfectibil, se vrea si moral, iar noi il vedem corect, constiincios si respectabil; de altfel, ii place regula, ii plac principiile de viata. El nu mai e creator din instinct, ci un muncitor, cu simtul datoriei ascutit. Observam si o anume inaptitudine de a se bucura de o situatie agreabila atit timp cit toate conditiile si imprejurarile pe care le poate comporta acea situatie nu sint complet realizate. Un cuvint nelalocul lui, o miscare deplasata, un gest mai mult sau mai putin socant, cea mai neinsemnata senzatie de jena sau de neplacere fizica, o formalitate minora neindeplinita si iata-1 nesatisfacut, neputincios. Daca abordeaza o munca, totul trebuie sa fie minutios organizat in cele mai mici detalii, la fata locului sau de la distanta, cu grija obsedanta de a nu uita nimic...
Daca acest tip de Scorpion total inhibat constituie totusi o minoritate, mult mai numerosi sint, dimpotriva, Scorpionii care trec de la un personaj la altul, adica - aiternativ - de la frina inhibitiei la libertatea instinctului. Jocul basculant care rezulta (retinere-eliberare, eliberare-retinere) da un portret destul de pitoresc.
Subiectul amina pe cit mai tirziu posibil momentul de a actiona ca sa-si execute sarcinile, ingramadite intr-o pripa si cu un efort extrem; el acumuleaza mult timp o mie unu obiecte, se incurca in ele si, intr-o singura zi, se descotoroseste de ele facindu-le brusc sa dispara. La fel, e econom, aduna mici sume de bani, ca sa cheltuiasca pe urma totul o data. Acum este punctual la minut si apoi, in alte circumstante, e de o inexactitate flagranta, socanta; adesea, da dovada de rigoare in abstract si de absenta oricarui control in viata practica. Se complace in situatia de maniac, in formalism si, pe de alta parte, accepta fantezia cea mai nestrunita. Este capabil sa traiasca in dezordine, in desantare, pe urma resimte o subita febra de curatenie si de rinduiala (furia dereticatului la femeie). Sau, disciplinat la lucru, este distrat in viata particulara. Aceeasi faptura poate sa fie sobra si stricta in anumite momente si necumpatata in altele. Poate sa duca o viata burgheza si sa profeseze opinii anarhiste, sa fie supus si miriitor, manierat si neglijent, nevrozat si pervers, ambivalent si echivoc ca prefacutul ipocrit, discretul intrigant, cel prea politicos ca sa fie cinstit, mironosita, ingenua dezmatata... Nu vom epuiza formulele, ele sint prea numeroase si fiecare caz particular isi are constelatia caracteriala originala.
Inteligenta faustiana
Motorul inteligentei Scorpionului este teapa curiozitatii, care isi are obirsia in cautarea precoce a misterului sexual. De la aceasta origine pastreaza dorinta de a scormoni, a scruta, a sonda, ca sa descifreze o enigma, sa descopere un secret, sa dezvaluie un mister. Este un copoi fin caruia ii place sa urmareasca o pista incarcata de necunoscute, sa descurce itele unei situatii inexplicabile.
Daca e inzestrat cu acest "fler", il pune mai degraba in slujba impulsului agresiv. Taisul ascutit al spiritului sau se ocupa cu vivisectia fiintelor si a lucrurilor. Isi ofera un joc in a minui invectiva, in a fi in primul rind caustic, dar perspicacitatea si judecata sa patrunzatoare pot face din el un critic, un expert cu gust sigur. De altfel, spiritul sau capata forma plecind de la un refuz, iar polemica este alura sa fireasca. Pentru el, a gindi inseamna a spune nu, a trage asupra cuiva sau a unei idei; inseamna chiar uneori a se face avocatul diavolului. Sa mai adaugam ca forta sa de intuitie se refera mai curind la o deschidere de cimp redus; ea produce acel spirit percutant care nu se incurca in prea multe probleme ca sa se indrepte cu o siguranta absoluta spre punctul crucial si sa dea acolo loviturile decisive.
Lucru ciudat, acest spirit critic poate sa faca foarte bine casa buna cu o "mentalitate magica". Sa nu uitam ca stadiul anal, degajat de catre psihanalisti, este cel al unui copil patruns de credinta in atotputernicia efectclor asupra obiectelor exterioare, prin intermediul gesturilor sale magice. Ceva din aceasta credinta ramine si la adult. Se poate discerne la el o latura superstitioasa. Intr-un grad elementar se complace in obscur, scabros, bizar si uneori in grotesc; imaginatia sa frenetica frecventeaza fantasticul. Nu intimplator ocultismul e un domeniu care seduce numerosi Scorpioni: intilnim la el toata atractia cunostintelor altadata interzise si declarate blestemate ("stiinta raului", cu tentatia de a fi initiat in tainele vietii si de a poseda puteri misterioase). In aceasta atractie a ocultului, chemarea "lumii de dincolo" prin spiritism, cind omul viu intelege sa comunice cu cel mort, este latura cea mai tipica a semnului (cum o dovedeste un Allan Kardec cu Neptun-Scorpion la Ascendent). Desigur, daca tipul inferior produce un nedisciplinat mai mult sau mai putin incurca-lume, tipul superior va da o revolta a spiritului, care se poate apropia de heterodoxie cu o rigoare ce nu cedeaza cu nimic disciplinei stiintifice. Dar aceasta alegere este si mai bine inteleasa, din punct de vedere psihanalitic, atunci cind Ernest Jones precizeaza ca un copil fixat pe analitate isi extinde interesul la conductul intestinal; astfel, spune el, il vedem interesindu-se de reversul diferitelor lucruri si situatii; este curios sa cunoasca tot ce se petrece sau se afla in spatele anumitor obiecte, de cealalta parte a anumitor lucruri, in canale sau pasaje subterane. Se intelege, de aici, ca ulterior spiritul sau este muncit de profunzimile spatiului obscur, de tenebrele exterioare si, mai ales, interioare, care il invaluie, il string, il patrund: vede limpede in acest spatiu ca scorpionul orb, care are ochi la extremitatea degetelor si un simt tactil foarte dezvoltat. Se poate vorbi, in cazul lui, de o constiinta faustiana, in cautarea unui absolut mistic sau metafizic. Este, foarte exact, "Calea subterana" a lui Dostoievski.
Fireste, tipul Scorpion controlat sau inhibat, care revine la valorile Fecioarei, nu mai este deloc un intuitiv nerational sau suprarational. El nu mai e decit un rationalist cu spiritul mai mult ca oricind critic, dar care ajunge la scepticism; cu toate acestea, ramine mai mult sau mai putin obsedat de misterele Scorpionului. Cu trei planete si Soarele in semn si in Casa a VlII-a, Jean Rostand reprezinta un exemplu stralucit. Ar fi suficient, ca sa ne convingern, sa citam titlul uneia din lucrarile lui: Doua angoase: moartea, dragostea. In "Ce cred eu", insista mai ales pe numeroasele sale indoieli si respinge in esenta noaptea Scorpionului: Nu cred intr-o lume de dincolo.

Sagetator - Simbolica
Invitatia la calatorie

In fiecare an, cind, in perioada cuprinsa intre 22 noiembrie si 20 decembrie, Soarele parcurge cel de-al noualea semn zodiacal, Sagetatorul, ne aflam in ultima faza a toamnei, precedata de lunile Balantei si Scorpionului, si ne indreptam spre Capricorn, care inaugureaza anotimpul iernii.
Inutil sa ne orientam spre constelatia Sagittarius sau sa evocam stralucitoarea stea Antares care scinteiaza cu luminita ei puternica la marginea semnului. Sagetatorul este pentru noi portiunea zodiacala cuprinsa pe ecliptica intre 240° si 270° longitudine, punct unde se incheie cel de-al treilea cvadrant si unde Soarele isi atinge maximum de declinatie sudica. Este deci in strinsa legatura cu cea de-a treia si ultima faza a toamnei.
In natura, dupa caderea frunzelor si marea suferinta a unei vegetatii care se stinge in Scorpion, totul se linisteste, reintra in ordine; decembrie e luna unui anume repaus inainte de sosirea intinsei promoroace si a frigului crincen din Capricorn.
Semnul este reprezentat de figura, binecunoscuta in mitologie, a centaurului, al carui trup, in partea inferioara, este de cal, iar in partea superioara, de om care tine in mina un arc incordat cu o sageata gata sa porneasca. Hieroglifa prin care este inscris in cercul zodiacal se multumeste sa evoce sageata orientata in sus, intr-un unghi invecinat cu 45°, si taiata de o linie perpendiculara pe punctul sau median. Se degaja simbolica unei miscari care pleaca dintr-un centru si se indeparteaza de el, a unui elan de expansiune in directia ascendenta, retinuta insa de greutatea liniei care intretaie sageata. In cele doua linii care se intretaie ghicim imediat natura dubla a semnului, evocata de altfel si de corpul mixt al centaurului, pe jumatate cal, pe jumatate om. Cele patru copite se sprijina pe sol de unde, precum Anteu, centaurul isi trage forta originara; dar in acelasi timp capul i se inalta catre cer, ia sageata e orientata spre stele. Si putem adauga ca, pentru om, calul este ceea ce e, pentru sageata, arcul. Intr-adevar, partea animalica reprezentata de ce simbolizeaza forta instinctiva pusa in slujba omului care o folosestc intr-un scop elevat: centaurul este cea mai frumoasa imagine a transmutarii valorilor, a sublimarii, a trecerii de la uman la suprauman. In legatura cu aceasta atragem atentia ca in Omul-Zodiac, unde fiecare semn corespunde unei parti a trupului omenesc, Sagetatorul reprezinta coapsele: acolo se concentreaz energia Sagetatorului, care se precizeaza in sensul puterii calaretului, investit cu forta nobilului animal, cind face corp comun cu calul, stringindu-si picioarele pe flancurile acestuia.
Este limpede ca centaurul reprezinta simbolul unirii sau al sintezei naturii animale cu natura spirituala: trup si suflet, jos si sus, materie si spirit, posesiune paminteasca si aspiratie divina, subconstient si supraconstient...
Sagetatorul isi extrage energia din opera de fermentatie a predecesorului sau; el opereaza chiar o proiectie a ceea ce a adunat Scorpionul prin propriile sale incercari; dar tot ce a trait acesta in lupte interioare va cheltui si trai Sagetatorul in lupte exterioare; va proiecta energiile mobilizate de Scorpion spre a le sorti unui scop. Aici isi capata intregul sens sageata zvirlita de centaur. Ea reprezinta o actiune transmisiva, mai mult sau mai putin justa si rapida; ea este, dupa Senard, instrumentul care leaga arcasul de tot restul, subiectul actiunii de obiectul pe care si-1 propune si asta gratie vederii clare de care depinde tintirea corecta. Dorinta si ambitia Sagetatorului, precizeaza Jean Carteret, "este sa lege proximitatea de departare; se pune problema, in cazul lui, sa ajunga sau sa atinga, in timp ce la Berbec nu conta decit plecarea. Sageata Sagetatorului va fi indrazneala gindirii metafizice exprimata de turnurile catedralelor." Dinamism orientat spre nemarginire, intr-acolo ne conduce sageata. Iar cind abatele Carl de Nys transpune aceste valori in limbajul credintei, el declara: "...de vreme ce este elanul gindirii celei mai inalte, e si un simbol ioanic; ajunge sa ne amintim primul capitol din Evanghelia dupa Ioan. Este, prin miscarea care e esenta, si un simbol al elanului apostolic si nu e deloc intimplator faptul ca, pe timpanul Bisericii noastre ideale, se afla, sub cele douasprezece semne ale zodiacului, figurile celor doisprezece apostoli care corespund acestor semne si merg pina la limitele lumii explorabile ca sa anunte vestea cea buna."
Sa ne mai miram ca Sagetatorul este un semn de Foc? In triunghiul zodiacal al acestui element vine in ultimul rind, ca o incheiere, dupa cele doua precedente. Daca primul, Berbecul, reprezinta focul originar in toata forta lui animalica, creatoare si distrugatoare, anarhica, oarba, de nedomesticit, la bine si la rau; si daca Leul, cel de-al doilea, simbolizeaza focul stapinit, flacara domesticita, forta de foc orientata in folosul Eului, Focul-mutabil al Sagetatorului reprezinta declinul simultan cu adormirea focului vietii. In masura in care atinge solstitiul de iarna, soarele din Sagetator se gaseste in situatia de iradiere fizica cea mai slaba si exprima abdicarea de la focul individual, de la focul leonin consacrat magnificentei eului. Dar iradierea vitala nu se stinge, asa cum nici Soarele nu se stinge cind apune; disparut dintr-o emisfera, marele astru permanent o lumineaza pe alta, iar declinul material este compensat de o ascensiune a spiritului. S-ar putea compara focul Berbecului cu libidoul tinarului, cel al Leului, cu forta adultului cvadragenar, si cel al Sagetatorului, cu dinamismul special care insufleteste pe sexagenar. Declinul vitalitatii fizice incepe sa se faca simtit; caldura se retrage din viscere ca sa anime sufletul, in folosul unei mari libertati fata de pulsiunile instinctive: se produce o decantare a aspiratiilor spirituale. Acest foc al Sagetatorului nu mai indeplineste asadar o misiune de individualizare, individul aflindu-se in declin, ci se afla in serviciul unei experiente "transindividuale"; esenta sa purificata e destinata elanurilor spirituale: este foc purificator, foc de iluminare, foc sacru, analog flacarii care se inalta, sagetii care leaga natura de transcendenta.
Nu trebuie sa uitam ca cel de-al treilea cvadrant al zodiacului aduce suprematia colectivismului asupra individualismului, dominatia societatii asupra personalitatii. In Balanta, se formeaza cuplul; in Scorpion, el se uneste, iar in ;Sagetator isi gaseste idealul. In aceasta ultima etapa, departarea triumfa asupra proximitatii; este momentul marilor aventuri in regate vaste, al cruciadelor si al pelerinajelor, ora cind triumfa cautarea absolutului si valorile eterne. De fapt, putem detasa doi mari Sagetatori: introvertitul, care are darul filozofic de a vedea departe sau nevoia explorarii spirituale profunde, si extravertitul, cuprins de pasiunea de a parcurge spatii intinse, de a acoperi orizonturi vaste. Unul isi incordeaza muschii si-si intinde arcul pe verticala; celalalt, pe orizontala.
II vom intelege mai bine pe Sagetator daca il comparam cu opusul sau, nativul din Gemeni. In cel de-al treilea semn, subiectul construieste o tesatura strinsa de conexiuni apropiate cu lumea care il inconjoara, bazindu-se pe logica, pe ratiune; in al noualea semn, il vedem sacrificind proximitatea in favoarea departarii, pentru a stabili conexiuni cu bataie lunga care sa-i integreze firea in valorile sociale si spirituale; e vorba de o depasire a individualitatii care raspunde intr-o lume metafizica. Sintem in prezenta.a doua universuri opuse si complementare. In Gemeni, constatam domnia dualitatii prin diferentiere: separare si atasament, diviziune si asociere; este vorba de coexistenta unor stari opuse: individualism si sociabilitate, independenta si fraternitate, concurenta si asociere... In Sagetator, dimpotriva, observam domnia unificarii, a fuziunii, a sintezei; subiectul este in acelasi timp animal si om, instinctiv si rational, pasionat si chibzuit, pamintean si ceresc; este vorba de o totalitate (si nu o dualitate) care se poate sesiza in unitatea suverana. Daca am cauta niste imagini adecvate ca sa-i caracterizam, am asimila, impreuna cu Maurice Munzinger, pe Gemeni cu icul care se infige in trunchiul copacului spre a-i sparge unitatea si pe Sagetator cu arcada, cu bolta romantica, viaductul, podul, tot ceea ce invaluie, leaga, uneste un punct cu altul prin mediere. Iar daca cercetam simbolurile care ii definesc pe unul si pe celalalt, vom spune ca pentru Gemeni caduceul, cu valorile sale dialectice, este ceea ce e vulturul pentru Sagetator, vulturul vazut aici in valoarea sa olimpiana, cu aripile larg deschise: amploare de vederi, vointa suverana, proiecte cu bataie lunga, vasta sinteza, seninatate, zbor planat...
Daca Sagetatorul evoca vulturul imperial, el isi dovedeste astfel apartenenta planetara la Jupiter, planeta cea mai voluminoasa care inconjoara Soarele si se roteste pe axul ei vertical cu maiestate, luind cu sine in cursa numerosii sateliti. Nimic nu il poate simboliza mai bine decit acest astru, prin amploare si forta, pe magistru, omul sigur de sine, in deplina posesie a mijloacelor sale, stapin pe el, in acord cu ordinea stabilita, cu legea, solicitat in directia intelepciunii, dar animat inca de pasiune. Jupiter constituie un principiu de coeziune, de coordonare; si el tinde sa contopeasca intr-o unitate globala pamintul si cerul, umanul si divinul si acesta e sensul care se poate da legaturilor lui Zeus cu femei muritoare, legaturi din care se nasc eroi. El este ordonatorul lucrurilor, reprezentant al ordinii, al legii, al justitiei, pe scurt, al puterilor publice. Statisticianul Michel Gauquelin a evidentiat frecventa speciala a rasaritului si culminatiei sale la nasterea a 500 de deputati dintr-o Camera franceza si a 676 de mari sefi militari. El a mai demonstrat aceeasi relatie la nasterea a 500 de actori; de fapt Jupiter e, de asemenea, "reprezentativ"; este vorba de un proces de extroversiune, de afirmare spectaculara, care ajunge 1a conventional, la academic, la pompos cind esueaza in forta sa de unificare: neputind sa contina, se umfla. Din punct de vedere caracterologic, isi leaga numele de tipul jovial, expansiv, spontan, increzator, euforic, generos, liberal, optimist, deschis socialmente si mincacios, intr-un cuvint, plin de vitalitate. Pe de alta parte, este asociat cu destinderea, cu pacea, cu ordinea. La 11 noiembrie 1918 alcatuia cel mai frumos aspect posibil (un trigon) cu Soarele, pe care il repeta la 8 mai 1945...
Astrologul se afla deci in prezenta unui complex Sagetator-Jupiter si trebuie sa mai includa in acest ansamblu de valori analoage un al treilea factor - Casa a IX-a, omoloaga a celui de-al noualea semn (orice ocupare a acestei Case de catre astri intarind perechea semn-planeta) - care are legatura cu domeniul vastelor orizonturi. In sensul extroversiunii, indica tocmai marile calatorii, expeditiile si explorarile, coloniile si strainatatea, departarea. Iar in sensul introversiunii, este in raport cu conceptiile, opiniile si aspiratiile culturale, indeosebi morale, religioase si metafizice.
Sa vedem acum particularitatile aduse de prezenta astrilor in semn: Ascendentul si Soarele in Sagetator il valorizeaza pe acesta fara a-1 califica in mod special.
Luna in Sagetator da elanul de zbor in inaltimi, dragostea de calatorii, de aventura (D'Annunzio, regina Cristina a Suediei, Guynemer, Lindbergh, Surcouf) sau nevoia de ideal, aspiratia sentimentului spre pasiunea filozofica (Beethoven, Brahms, Nietzsche).Mercur in Sagetator denota tot dragostea de calatorii, de spatiu, de orizonturi indepartate (Bougainville, Alain Gerbault, Guynemer, Kipling, Lesseps, Mermoz, Suzy Solidor); gustul pentru limbile straine sau pentru contactele cu strainatatea (Zamenhof) sau inteligenta Sagetatorului care imbratiseaza ansambluri si planeaza peste ideile generale, vederile filozofice (Bayle, Beethoven, Chenier, Engels, Franck, Kipling).
Venus in Sagetator da avint aspiratiilor afective in cautarea infloririi estetice, morale sau a idealului spiritual (Churchill, Charles de Gaulle, Doamna de Maintenon, Manet, Monet, Spinoza).
Marte in Sagetator isi orienteaza agresivitatea in directia principiilor morale si filozofice, revizuite si criticate (Bayle, Diderot, Eluard, Engels) sau da stralucirea marilor actiuni, a dinamismelor infocate, adesea inspirate de spiritul de insurectie (Berlioz, Clemenceau, Conde, Honegger, Lesseps, Lyautey, Nero, Pilsudski).
Jupiter in Sagetator simte nevoia sa iradieze o bunatate generoasa, sau o autoritate care poate la fel de bine sa fie paterna, patronala ori autoritara (Calvin, Clemenceau, Eduard al Vll-lea, Fallieres, Papa Pius al Xll-lea).
Saturn in Sagetator tinde sa afirme personalitatea in sensul unui efort spiritual, al unei asceze, al unei morale, al unei cunoasteri filozofice (Carol al V-lea, Spinoza).

Capricorn-Simbolica
Scadentele indepartate

In fiecare an, cind in perioada cuprinsa intre 21 decembrie si 19 ianuarie, Soarele parcurge cel de-al zecelea semn zodiacal, Capricornul, intram in prima faza a iernii.
Sa eliminam de la bun inceput falsele valori: constelatia Capricornului in afara semnului zodiacal, frumoasa stea Vega din Lira... Pentru noi, Capricornul este portiunea din zodiac, cuprinsa intre 270° si 300°, care porneste de la solstitiul de iarna, punct in care Soarele se afla in partea de jos a traiectoriei sale (maximum de declinatie), spre a cuprinde cele treizeci de grade care merg de la acest solstitiu in directia echinoctiului de primavara, ultimul cvadrant zodiacal.
O data cu solstitiul Capricornului, avem un punct culminant in ciclul anual: noaptea cea mai lunga se intilneste cu ziua cea mai scurta. Daca solstitiul din Rac, cu sase luni inainte, marcheaza amiaza anului si triumful luminii, sarbatorite in exuberanta dansurilor de Sinziene, cel al Capricornului simbolizeaza miezul de noapte al anului cufundat in intuneric, miezul de noapte al Craciunului, cind soarele isi reia mersul spre renastere, spre lumina interioara.
Desigur, in luna Capricornului, totul, in natura, se afla sub semnul noptii si al frigului. E momentul repausului; pamintul pare sa se reculeaga si sa mediteze ca sa pregateasca reinnoirea vitala din primavara viitoare. Totul e despuiat, scorojit, golit de orice energie, condamnat la tacere... Copacii nu mai sint decit niste schelete negre: ca si plantele, nu mai manifesta nici un fel de activitate vitala: nici vegetatie, nici asimilatie clorofiliana, nici reproducere; schimburile nutritive sint incetinite la maximum. Insectele, majoritatea in stare larvara, stau ingramadite in adinci tuneluri subterane, in crapaturile din scoartele copacilor sau sub frunzele moarte. Animalele care hiberneaza dorm, ascunse in birloguri; celelalte fiare salbatice traiesc in ritmuri incetinite. Cit despre oameni, inca aproape de natura, ei nu se mai agita zgomotos; fiecare tace, se inchide cu ai sai, se reculege, se odihneste in timpul lungilor nopti de iarna... Capricornul, analog pamintului uscat si inghetat de ianuarie, inchipuie iarna in toata severa sa grandoare saturniana.
Proces de introversie, mecanisme de autoaparare, regim de economie vitala, concentratie, despuiere... iata, sub aspectul spectacolului exterior, ceea ce este Capricornul in stare pura. Dar mai exista si, in interior, un drum mai activ si constructiv al semnului. Acesta e reprezentat de muncile iernii: sub scoarta groasa si dura care il acopera, grauntele ascuns in sol se pregateste sa germineze. E inceputul unui proces natural; pamintul acesta, negru ca noaptea din care se ivesc lucrurile, amorseaza o lenta maturatie fara stralucire in vederea unei victorii inca departe de a fi atinsa. Capricornul mai este deci si semnul lucrurilor cu scadenta indepartata, obtinute din greu, ca si cel al ultimelor descoperiri.
Este reprezentat de o capra sau un animal fabulos, pe jumatate tap, pe jumatate delfin, un soi de himera cu trup de capra si coada de peste. Nu-i de mirare ca imaginea capricorniana s-a cristalizat asupra acestui patruped catarator, purtat instinctiv spre ascensiunea culmilor! Daca solstitiul Capricornului este o miaza-noapte a anului, adica o radacina, o baza, o plecare pe planul principiilor, cel de-al zecelea semn zodiacal are, in ciclul zilei, o replica, prin Casa a X-a al carei virf se afla pe locul de culminatie a astrilor, Soarele trecind pe acolo la amiaza. Semnul nostru prezinta asadar o dubla valoare: ca miez-de-noapte ceresc, se refera la arhitectura, la structura interna a lucrurilor; iar ca amiaza paminteasca, este o culme spre care, precum capra, se ridica.
Hieroglifa sa prezinta mai multe variante dintre care cea mai curenta este alcatuita din doua bucle prelungite intr-o finala ascendenta (capul caprei: amiaza paminteasca) si o finala descendenta (coada pestelui: miezul-de-noapte ceresc). Este un semn destul de contorsionat a carui miscare grafica indica limpede ce contine ca introversiune, reculegere, inchidere in sine...
Se intilnesc neindoios toate gradele, de la negativ la pozitiv, in valorile din Capricorn, fie ca este vorba de lensiunea amiezii sau de asceza miezului de noapte. Asa cum precizeaza Jean Carteret, daca procesul de concentrare si de reducere la esential se exercita asupra eului, si nu asupra lumii care ne creeaza, omul redus la minimum saraceste in avaritii sau mizerie. Dar daca reducerea se opereaza in functie de lume si conduce la maximum de valoare pe spatiul cel mai mic, avem de-a face cu diamantul.
Traditia astrologica atribuie Capricornul cvaternarului Pamintului iar in triunghiul zodiacal al acestui element el ocupa primul loc, cel al semnului cardinal. In ciclul anual al implinirii vegetale, Capricornul reprezinta pamintul rece si uscat de ianuarie care primeste grauntele; el poarta virtual toate resursele nutritive pe care le va absorbi acesta pentru a implini, in intunericul adincurilor, opera fecundarii. La termenul urmator, care este cel al Pamintului-Fix din Taur, pamintul despuiat si concentrat din prima zodie a devenit un pamint gras, umed si cald, acoperit de o vegetatie verde si parfumata, daruita virtutii dionisiace a primaverii. In fine, dupa aceasta materializare a fortelor creatoare, vine Fecioara, Pamint-Mutabil: este vorba de pamintul secatuit de Soarele estival, pamintul pe care se culca spicul secerat. De la Capricorn la Fecioara se intinde tot drumul care duce de la semanat la recoltat. Pentru a sesiza esenta simbolului, trebuie sa se revina necontenit la acest pamint de ianuarie, inghetat, steril, in profunzimile caruia se elaboreaza lentul si laboriosul proces al vegetatiei; Capricornul se leaga de conceperea lucrurilor, de realizarea operelor de respiratie lunga; conceperea anului in raport cu Berbecul care ii marcheaza nasterea si conceperea vegetatiei in raport cu recolta din Fecioara pe care o preceda cu noua luni. Astfel, cele trei semne zodiacale de Pamint sint foarte diferite; fata de Taur, care reprezinta "omul ce traieste", cu a sa constiinta "ce savureaza", si de Fecioara, care intruchipeaza "omul ce produce", cu a sa constiinta creatoare, Capricornul simbolizeaza "omul care se angajeaza", cu a sa constiinta edificatoare.
Cu toate acestea stim ca, in masura in care reprezinta amiaza terestra, acest semn zodiacal inseamna si sosire, destinatie, scop. Aceasta valoare dobindeste un sens mai ales prin relatia dialectica pe care o intretine cu semnul opus. Se poate spune intr-adevar ca Racul este pentru Capricorn ceea ce e mama pentru tata, baza pentru virf, leaganul pentru regn, intimul pentru social, suprasensibilul pentru impersonal, piriul din vale pentru creasta muntelui, loc predilect al capriorului. In zodia Racului, viata capata consistenta din invalmaseala originara, iar fiinta umana, cufundata in sensibilitatea sa, apartine trupului, legaturilor pamintesti, cercului inchis al familiei, mediului local, patriei. In zodia Capricornului, dimpotriva, viata tinde sa dematerializeze; la capatul pelerinajului sau pamintesc, fiinta umana cauta sa se desprinda din inclestarea obstacolelor materiei, sa se elibereze din viziunea subiectiva, din viata emotionala, sa-si stinga dorinta terestra. Intr-o mai mica masura, se multumeste sa se descotoroseasca de eul intim spre a se afirma liber in cariera, in valorificarea functiei sale sociale; in om, societatea si fortele vietii colective triumfa si instaureaza valorile statului. Asistam la triumful masinii politic al sistemului, al organizarii statale care incorporeaza teritorii intinse si mari grupuri rasiale. Sacrificarea celulei individuale luase deja nastere in Capricorn; iar la capatul procesului, Capricornul duce la detasarea de lumea materiala si sensibila, la eliberare in constiinta religioasa.
Ca si in cazul celorlalte semne zodiacale, Capricornului ii corespunde un astru: este vorba, cum era de asteptat, de Saturn. Cind evocam acest astru sumbru, vedem imediat aparind necrutatorul zeu al timpului, mosneag descarnat cu coasa lui implacabila. Trista idee a unei forte tenebroase care raspindeste dezolarea peste aceasta vale a lacrimilor care e planeta noastra, unde domnia lui aduce sterilitate si lipsuri, foamete si pustiiri. Neindoios ca Saturn nu e prea tandru fata de cei care simt o complezenta narcisiaca pentru interesele lor materiale si afective, deoarece are calitatea de a rupe cordonul ombilical al omului cu mama sa, cu animalitatea, cu legaturile pamintesti... In sfirsit, este menit sa ne faca sa acceptam incercarile pe care le reprezinta diferitele crize de crestere, de la desprinderea de sinul mamei pina la renuntarea cea din urma a batrinului, adica o succesiune de detasari, de parasiri, de sacrificii si despuieri. Si fiecare trebuie sa se adapteze la aceasta dura lege a vietii, daca nu wea sa regreseze spre o atitudine infantila sinonima cu inadaptarea, esecul, incercarile, cita vreme acceptarea ei afirma autonomia fiintei umane si ii confera virtutile virstei sale. Dar daca Saturn ne obliga sa ii purtam crucea prin succesivele sale lovituri de coasa, el ne si elibereaza din inchisoarea interioara a pasiunilor, a lanturilor instinctelor noastre. El inchipuie pirghia cea mai puternica a evolutiei noastre; elibereaza inteligenta din cercul ingust al subiectivitatii si ii ingaduie sa acceada la viziunea cea mai epurata a realitatii; in plus, ii permite omului sa atinga planul moral si spiritual, de vreme ce detasarea lui duce la etica crestina a deposedarii. Daca i s-a atribuit metalul cel mai putin stralucitor, plumbul, oare nu s-a cautat prin asta ca Saturn sa-1 transforme in aur?
Proba stiintifica cea mai riguroasa nu contrazice acest simbolism traditional. Intr-adevar, ancheta statistica a lui Michel Gauquelin a dezvaluit ca Saturn a rasarit si a culminat cu o frecventa exceptionala, care nu se poate datora intimplarii, la nasterea a 857 de academicieni ai stiintelor si medicinii, ca si la nasterea a 884 de preoti din aceeasi dioceza, in timp ce "fugea" de aceste doua pozitii privilegiate la nasterea a 900 de pictori. Retragere din lume, inchidere in constiinta de sine sau in cercetare, meditatie, acesta este Saturn.
Canoanele tipului saturnian au fost fixate la o fata cavernoasa si prelunga, un trup osos, o expresie livida, caracterul sumbru, amar, solitar si inghetat, inclinat spre neutastenie... Caricatura fortata si adevar amputat. Aceasta nu-1 impiedica pe profan, atunci cind il evoca pe poetul "saturnian", sa simta mai intii natura malefica a acestuia, fie ca este sau nu blestemat, si sa puna degetul pe o mare rana: o frustrare afectiva nemingiiata. Este esenta psihologica a lui Saturn care incearca in strafundurile sale o mare aviditate; aceasta va face din el si un infometat, un avar, un gelos, un ambitios, un colectionar sau un enciclopedist, in functie de obiectul tendintei sale dominante. Si mai trebuie sa se distinga doi timpi psihologici care fac din el doua tipuri saturniene opuse. Unii cauta toata viata sa-si umple vidul frustratiei, sa obtina satisfactie; sint fixati pe imaginea a ceea ce le lipseste si marcati de ideea pierderii si a pagubei suferite; isi accepta soarta de abandonati si iau calea renuntarii. Dar asemenea atitudini nu se exclud una pe alta si compun, ca si ziua cu noaptea, durata.
Se va vedea asadar ca aceasta dubla destinatie e chiar cea a nativilor din zodia Capricornului. Nu ar trebui sa se creada insa ca ei sint sortiti unui destin rau, unui soi de blestem saturnian. Sa le acordam chiar un privilegiu: acela de a se mentine la distanta de lucrurile pamintesti, de a le privi de sus si, in consecinta, de a suferi mai putin decit celelalte tipuri zodiacale.
In ordinea practicii astrologice, valorile Capricornului sint deci strins legate de cele ale lui Saturn, iar tendintele zodiei au cu atit mai multa intensitate, cu cit astrul domina la nastere (daca este, de pilda, intr-un unghi al cerului). La fel se intimpla si daca sectorul numit Casa a X-a (cariera, reputatie, incununare a eforturilor, reusita) - omologie dintre cea de-a zecea zodie si a zecea Casa - este pus in valoare prin ocuparea de catre planete. Astrologul trebuie asadar sa ia in consideratie in fiecare tema complexul valorilor analoge: Capricorn-Satum-Casa a X-a.
Iata cum se prezinta evantaiul configuratiilor capricorniene simple:
Soarele si Ascendentul in Capricorn: Nici o orientare speciala a semnului care se exprima in stare pura.
Luna in Capricorn: Ea se afla in slabiciune extrema, in exil; instinctul e saracit sau constrins la sublimare sociala; sensibilitatea e refulata, disciplinata sau absenta (Voltaire). Produce femeile politice (Chariotte Corday, Doamna Roland, Doamna Tallien).
Mercur in Capricorn: Face sa precumpaneasca inteligenta obiectiva, spiritul logic si o mare putere de judecata; duce la cautarea structurilor, a cauzelor profunde sau a obiectivelor cu bataie lunga : produce savanti si filozofi (Kepler, Montesquieu...) si spirite politice (Adenauer, Disraeli, Gladstone, Henric al IV-lea, Talleyrand, Wilson).
Venus in Capricom: Sensibitatea e rece in acest caz; tinde sa se introverteasca, sa se disciplineze sau inclina spre tristetea saturniana (Musset, Utrillo, Simone Weil).
Marte in Capricorn: Caracterul e dirz, dur, constructiv, calit in luptele sociale; vointa se afirma in gustul marilor intreprinderi si al actiunilor cu bataie lunga (Poincare, Pasteur, Savonarola).
Jupiter in Capricom: Ambitiile sociale se afirma o data cu pasiunea pentru putere si simtul organizarii politice (Frederic cel Mare, Hitler, Marx).
Saturn in Capricorn: Este esenta concentrarii, a reducerii abstragerii, a despuierii; ambitie cu bataie lunga sau renuntare (Kant, Doamna de Maintenon, Mallarme, Peguy, Sfinta Tereza din Lisieux, Talleyrand).

Varsator-Simbolica
Spre imperiul ceresc

In fiecare an cind, in timpul penoadei cuprinse intre 20 ianuarie si 18 februarie, Soarele strabate cel de-al unsprezecelea semn zodiacal, Varsatorul, trecem in faza a doua a iernii, prima fiind asociata cu zodia Capricornului, iar ultima, cu cea a Pestilor.
Putin conteaza daca a priori constelatia Aquarius nu evoca nimic si nici nu coincide cu zodia. Pentru noi, Varsatorul ramine portiunea zodiacala cuprinsa intre 300° si 330° longitudine, care se situeaza la distanta egala de solstitiul de iarna si de echinoctiul de primavara, la distanta egala de 0° din Capricorn cind Soarele isi atinge declinatia sudica maxima, si 0° din Berbec cind intilneste ecuatorul ceresc.
Aceasta inseamna ca, in emisfera noastra, sintem in toiul iernii. In ciclul anual al naturii, Saturn isi desavirseste opera; in sinul unui pamint inghetat si despuiat, unde orice urma de viata s-a stins, se infiltreaza zapezile si ploile de iarna. Intregul proces vital se elaboreaza in taina unui chimism intern; ingropata in zodia Capricornului, saminta asimileaza elementele nutritive care o pregatesc pentru o viata noua. Ceea ce, in semnul zodiacal precedent, nu era decit un inceput, devine aici un angajament; saminta nu mai este ceva "in sine"; ea e integrata in mediul ei pamintesc.
S-a ales, spre a reprezenta aceasta zodie, figura nobila a unui intelept ori a unui barbat matur care poarta, sub brate sau pe umeri, una ori doua amfore; aceste urne sint inclinate si revarsa suvoiul de apa care le umple (Aquarius = purtatorul de apa). Este momentul sa amintim ca zodiacul e impartit in semne de animale (Berbecul, Taurul), in semne de obiecte (Balanta) si in semne umane. Dintre acestea din urma, Varsatorul simbolizeaza conditia umana ajunsa la un anume grad de evolutie; in timp ce Gemenii reprezinta niste adolescenti, iar Fecioara o tinara fata, cel de-al unsprezecelea semn figureaza, sub trasaturile inteleptului sau ale batrinului, omul inzestrat cu experienta de viata si o anume perfectiune.
Simbolul semnului reproduce de doua ori hieroglifa egipteana a apei; este vorba de doua linii sinuoase care au forma unei unde si urmeaza paralel o panta de 45°. In felul acesta se pune accentul pe caracterul imaterial si oarecum fluid al semnului. Intr-adevar, apa Varsatorului, pe care o raspindeste amfora, se scurge intr-o maniera foarte aeriana si eterata; caracterul fluid al aerului este asociat cu natura dizolvanta si mobila a apei. Apa aceasta este destinata mai mult sa stinga setea sufletului decit a trupului (se spune ca inteleptul din Varsator varsa cunostintele sale noilor generatii); ea poate sa fie asimilata si cu sunetul, cu apele vazduhului raspindite de unde, ca si cu fluidul oceanului aerian primordial in care ne scaldam.
Banuim ca nu este usor sa patrunzi firea atit de imateriala a acestui semn! Ii vom desprinde mai lesne semnificatia profunda situindu-1 in intregul context zodiacal.
Mai intii, Varsatorul apartine esentei elementare a Aerului, in pofida rezonantei sale acvatice. In triplicitatea zodiacala a acestui element, isi ocupa locul, in calitate de semn de Aer-Fix, intre Aerul-Cardinal al Balantei si Aerul-Mutabil al Gemenilor. Este vorba de cei trei termeni succesivi ai aceleiasi stari in devenire. Daca tinem seama ca mediul aerian inainte de orice un mediu de schimburi, de legaturi si de relatii, ne vine usor sa procedam la o diferentiere. In Gemeni avem in mod esential legatura spiritului, personificata de pilda, de camaraderia scolara sau de fraternitatea profesionala. Deja Balanta ne introdusese in legatura de inima, al carei mod de exprimare cel mai reprezentativ il formeaza relatia cuplului. In ceea ce-1 priveste pe Varsator, acesta specifica mai curind legatura de suflet asa cum o poate dezvalui lumea "afinitatilor elective" care ajung pina la urma la fraternitatea universala. In timp ce primul semn zodiacal statorniceste un soi de "cineva" nediferentiat, iar in cel de-al doilea se stabileste raportul dialectizat al lui "tu si eu", al treilea semn ne duce direct la colectivul "noi": el deschide marile cai de comunicare ale dragostei universale.
In fata Varsatorului se afla Leul, complementarul sau polar. Cel de-al cincilea semn traseaza o etapa importanta a cuceririi umane: aceea a lui "Eu". Intr-adevar, in Leu individualitatea se exprima prin constiinta de sine insotita de afirmarea vointei si a libertatii personale in fata lumii. Stadiul leonin este, psihologic vorbind, o etapa a culminatiei analoaga cu maretia amiezelor de vara; e culminatia Eului care duce la cultul vointei Mele suverane. Este deci firesc ca, in semnul opus, aristocratia radioasa a Leului sa fie condamnata in folosul unui umanism in cadrul caruia Eul - devenit vrednic de dispret - este depasit in vederea implinirii integrale a conditiei umane. Asistam la un soi de abolire a privilegiilor Individului pentru a ajunge la eminenta demnitate a Persoanei. Acest drum duce de la independenta (omul independent nu e un om liber) la libertatea care-1 sacrifica pe "a avea" in profitul lui "a fi", de la afirmarea prea exclusiva a eului la larga acceptare a celuilalt. Nu se mai pune problema triumfului ca persoana, ci a participarii la ceea ce nu mai este sine, la ceea ce se afla dincolo de sine; nu mai e vorba de impunerea vointei proprii, ci de daruirea imbogatitoare (ceea ce nu reprezinta un sacrificiu); nu vointa Mea, ci a ta ori a sa. Aici, fortele spirituale sint cele mai active si ele indeamna fiinta sa se elibereze de povara legaturilor trupesti si a tropismelor instinctive (in ceea ce se gaseste la careul axei Taur-Scorpion) spre a afirma ce este esential, chiar divin in sine. Energia Varsatorului, a spus un astrolog spiritualist, este cea a lui Dumnezeu facut om. Sa admitem cel putin ca, fata de Leu care implineste vointa individualizata a omului, energia aceasta il destineaza apartenentei universale.
Daca ne referim acum la valorile din "omul zodiac" care atribuie cite o parte a corpului unui semn, Leul este pentru inima ceea ce e Varsatorul pentru sistemul circulatiei sangvine (raspindeste apele interioare): daca unul este un centru director, celalalt este o difuziune in beneficiul intregului corp.
Traditia a facut din Saturn planeta diriguitoare a Varsatorului, corespondenta pe care o impartaseste cu semnul Capricornului. Acesta inaugureaza ultimul cvadrant al zodiacului, adica cel in care victoria colectivului se impune omului. In Capricorn, ultimul cuvint il au mai ales institutiile sociale, ratiunea de stat fiind suverana. In Varsator, societatea in care ne implinim nu e cea a indatoririlor civice si a imperativelor politice, ci aceea a vietii culturale, a idealurilor care anima aspiratiile grupurilor si a afinitatilor elective care fac din noi niste fiinte ce traiesc intro comunitate spirituala. De la Capricorn la Varsator - trecerea de la politic la cultural, de la trup la sufletul societatii, de la tensiune la destinderea sa. Dar intotdeauna este prezent Saturn, astrul despuierii, al renuntarii, al sacrificiului. Aici, totusi, stim ca daruirea nu mai e o datorie, ci o bucurie, si ca dorinta de a te pierde, spre a te regasi imbogatit prin ceea ce ai facut pentru ceilalti, e implinirea suprema. Lui Saturn mai degraba avar din Capricorn ii succeda, in Varsator, un Saturn al epocii de aur: deoarece a consimtit sa piarda, sa renunte, deoarece a cunoscut bucuria deposedarii, isi regaseste virtutile profunde.
O data cu descoperirea planetelor noi, Saturn a fost detronat din Varsator, unde isi pastreaza totusi prerogativele, de catre Uranus care devine primul lui stapin.
Ce reprezinta acest astru?
Valorile mitologice ale lui Uranus ne sint indicate, intr-o relatie dialectica cu complementarul sau Neptun, de degajarea care se opereaza plecind de la Titea, materia prima, mama zeilor, principiul apei primordiale. In fata acestei Neptune primordiale se prezinta intr-adevar procesul uranian, care se situeaza, la origine, ca un moment al miniei Haosului: e trezirea focului primordial. In fata zeului oamenilor se afla asadar zeul cerului a carui prima ambitie este sa se desprinda de nediferentiat, de oceanic si apoi sa urce, sa se inalte, sa se intinda in sus, ca pentru a se individualiza la maximum. Intr-adevar, cum verificarea experimentala confirma mitul, Uranus e intim asociat cu Varsatorul reprezentind era de 2 000 de ani in care am intrat. Tot ceea ce desprinde omul de pamint, il inalta la cer care este imperiul sau mitologic si-1 face sa tinda spre absolutul elanului vertical se afla sub auspiciile lui (sa amintim ca Ganimede e rapit din cer). Fie ca e vorba de simplul zgirie-nori, de avion, de satelitul artificial sau de racheta interplanetara, orice efort uman care merge in acest sens este uranian, iar era Varsatorului care incepe se prezinta inainte de orice drept cea a marilor ambitii prometeice ale omului pornit in cucerirea universului sideral; imperiul nostru se va situa incet-incet in cer! Procesul uranian este mai inainte de orice un efort pentru o mai mare constiinta, o tensiune rationala pentru cucerirea inaltelor piscuri. Daca acest efort esueaza la uranian, paroxismul Eului, in cautarea unitatii celei mai explozive, ajunge la o coagulare psihica ce duce la paranoia: nativul, printr-o reactie unitara bine statornicita, percepe intregul univers in functie de complexul sau de orgoliu si de persecutie. Altfel, este vorba de "complexul ucenicului vrajitor" cu tot ceea ce implica acest termen ca aventuri si esecuri; il vedem pe individ stapinit de un spirit nemasurat, care raspunde inflatiei Eului sau, si depasit de dezlantuirea elementelor pe care nu le mai poate controla.
Paranoicul si ucenicul vrajitor vor deveni tot mai mult cei doi mari raufacatori ai omenirii. Dar in fata lor se ridica omul prometean care isi asuma si indeplineste pina la reusita deplina procesul uranian. Acesta e intr-adevar rapitorul focului ceresc, aplecat din instinct catre ispravi si vitejii: intotdeauna cauta sa depaseasca un record, sa faca mai mult sau sa mearga mai departe decit predecesorul. Stapinit de un instinct de putere bine adaptat, el este omul progresului, care nu inceteaza sa inainteze si a carui aventura contribuie la instaurarea valorilor unei epoci noi si a unei noi generatii.
Este evident ca Uranus nu raspunde decit in parte - prin latura prometeana in esenta - Varsatorului, deoarece in rest se indeparteaza de el. Cu cit, de exemplu, astrul este mai sadic, mai inuman fara culpabilitate, cu atit acest semn e plin de notiunea de om si de misiunea acestuia in lume. Este fara indoiala divortul dintre societatea noastra moderna din era Varsatorului si omul care se arunca in ea fara sa fie pregatit din punct de vedere psihologic. In fata progreselor vertiginoase care rascolesc planeta noastra, omul, cu universul sau interior, capata, si el, noi dimensiuni. Dar cresterea sa psihologica, tinzind spre un ideal nietzschean, este oare la acelasi diapazon cu realizarile sale prometeene? in momentul cind strabate bariera sunetului, rupe legatura cu Terra-mama gratie satelitului artificial si se pregateste sa debarce pe vreo planeta, are dreptul sa-si puna in mod serios aceasta intrebare. Aventura, in afara, nu se dubleaza oare de o frica in interiorul fiintei umane, cu procesele sale de regresie afectiva si de sciziune psihica? Sfisiere a inteligentei si a sufletului, divort intre spiritul prometean prodigios si sensibilitatca profunda in cautarea unei fericiri tot mai fugitive si insesizabile, aceasta e poate problema majora pe care omul din zodia Varsatorului va trebui sa se straduiasca sa o rezolve.
In practica astrologica, sintem obligati sa tinem seama de un intreg complex de valori asociate ale caror termeni sint solidari: Varsator-Uranus-Saturn, in care se include Casa a Xl-a analoaga semnului al Xl-lea, care reprezinta lumea relatiilor sufletului si a sperantelor: prietenie, protectii, afinitatii diverse...
Iata semnificatia diferitilor factori astrologici in Varsator:
Soarele si Ascendentul nu fac decit sa puna semnul in valoare, fara a-i da o orientare speciala.
Luna in Varsator: Reprezinta spirituaiizarea vietii instinctive, posibilitatea de a aspira la rafinament, la gratie. Aspiratiile umane sint bogate, dar uneori complexe si chinuite (Calderon, Huysmans, Loti, Pergolesi, Wagner).
Mercur in Varsator face desigur sa precumpaneasca inteligenta prometeana sau confera pur si simplu un spirit inventiv si progresist, pindind tot ce poate sa emancipeze omul, sa-1 elibereze de piedici si sa-1 deschida spre noi orizonturi (Bacon, Beaumarchais, Breton, Comte, Galilei, Gassendi, Mendeleev, Stendhal, Voltaire, Jules Verne).
Venus in Varsator: Da o calitate aeriana destul de deosebita sensibilitatii; ceva angelic, usor, spiritual sau gratios; sufletul este minat sa se inalte ca sa caute o pace, o seninatate indepartata de tot ceea ce e terestru (Chopin, Mozart, Pergolesi, Rossini, Smetana, Stendhal). E cintecul fericirii deosebite din Minastirea din Parma.
Marte in Varsator: Este cel mai adesea mobilizarea agresivitatii planetei pe calea unei cuceriri spirituale sau a unei afirmari aventuroase (cucerire prometeana); altfel, crizele de prietenie si razboaiele fratricide nu sint excluse (Jules Ferry, Frederic cel Mare, Hugo, Prevert).
Jupiter in Varsator: Aici, tendintele generoase ale planetei si ale semnului zodiacal se intaresc si confera bunatate, omenie, filantropie. Autoritatea astrului se impune intr-un spirit destul de liber (Deschanel, Grevy, W. McKinley, Weygand).
Saturn in Varsator: Face sa precumpaneasca lcgatura ca o cauza impersonala sau detasarea spirituala, prin incercari in care Eul se despoaie si se sacrifica (Byron, Anatole France, Mozart).
Uranus in Varsator: Afirma latura tehnica, revolutionara, prometeana a astrului si a semnului (Mendeleev, Volta).
Neptun in Varsator: Contribuie la disolutia individualitatii cu starile sale de naivitate, bizarerie, ratacire (Huysmans, Rousseau Vamesul, Verlaine).

Pesti - Simbolica
Marea comunitate

In fiecare an, cind in perioada cuprinsa intre 19 februarie si 20 martie, Soarele parcurge cel de-al doisprezecelea semn zodiacal, Pestii, se incheie a treia faza a anotimpului iernii.
Sa nu cautam explicatia acestui semn in afara, invocind, bunaoara, constelatia Pisces sau stelele fixe care o formeaza. Pestii, ca semn, isi leaga numele de portiunea din zodiac ce se intinde intre 330° si 360° longitudine; aceasta felie de 30° incheie cvarta care, plecind de la solstitiul de iarna, ajunge la echinoctiul de primavara. Prin evolutia catre acest semn (0° Berbec) se incheie, o data cu al doilea hemiciclu inceput in Balanta, intregul ciclu al zodiacului, Berbecul inaugurind un nou circuit al universului nostru sideral. In emisfera noastra, este legat de "momentul" precis al sfirsitului iernii.
Pentru natura, este vremea topirii zapezilor si a ultimelor ploi de iarna; suvoaiele acopera intinsele cimpii manoase; viiturile au un rol de lichefiere, de dizolvare, de potop purificator; legaturile sint desfacute, fortele de coeziune dispar; constiinta aspira la neant. Si totusi, natura se desprinde alene din toropeala frigului saturnian al iernii; caldura si zilele incep sa conteze; o viata noua, inca in gestatie invizibila, cauta sa musteasca spre a se exterioriza. In mediul acesta apos semintele capata o vigoare care le va face sa plesneasca in Berbec; un puseu de seva, de o senzualitate nepasatoare, cuprinde vegetatia, care incepe proliferarea mugurilor. Dar in lumea asta tranzitorie de semisomn in care focul mocneste sub cenusa, nimic nu este inca precizat, totul se mentine intr-o stare informa; nici un hotar nu se poate trasa intr-un asemenea univers unde domnesc neimpartasite lipsa de determinare si confuzia.
Daca sintem in zorii unei ere noi, ne aflam si la sfirsitul unei mari etape, cel din urma semn zodiacal marcind incheierea unui lung proces ciclic care, incepind cu Balanta (punct median), vede implinindu-se intoarcerea substantei la esenta, dupa domnia primului hemiciclu care se intindea de la plesnirea grauntei (Berbec) pina la culegerea spicului matur (Fecioara).
"De-a lungul celorlalte unsprezece semne, toate valorile vietii, carnii si singelui si-au urmat aventura cosmica a realului. In semnul oceanic al Pestilor, aceste valori se implinesc prin parasirea limitelor lor respective sau, mai degraba, prin depasirea lor, spre a deveni comunitate. Ceea ce era mare in sine devine mic spre a atinge imensitatea. Cerul si pamintul se vor uni aici in virtutile colective, in organizarea unui univers. Invizibilul se raspindeste in lumea vizibila si vizibilul se resoarbe in sinul lumii invizibile. Este momentul revelatiei, aceleia a verbului; momentul iluminatiei, aceleia a tacerii, dar si a misticului... Toate deosebirile se intemeiaza pe tacere.
Simbolul figurativ al semnului reprezinta doi pesti alaturati in sens invers,, unul urcind si celalalt coborind, cu un fir care le leaga gurile opuse: aici intr-adevar s-a gasit solutia interna a contradictiilor externe. Hieroglifa ii prezinta indeobste pe cei doi pesti (doua linii curbe in hiperbola) legati printr-o trasatura mediana orizontala (firul care ii leaga). Ar fi mai natural sa se reprezinte, cei doi pesti orizontal si suprapusi, unul mergind inainte si celalalt inapoi, dar subconstientul colectiv care se exprima in figurile simbolice are desigur motivele sale care depasesc simtul comun, mai ales la un asemenea semn zodiacal.
Se stie ca in ordinea marilor etape cosmice ale omenirii, legate de miscarea de precesiune a echinoctiilor, era semnului Pestilor care, ca toate celelalte, a domnit timp de circa doua milenii, e cea a crestinismului. In fapt, primii crestini din catacombe au adoptat pestii gasind mintuirea in apele botezului. In masura in care Cristos este in mod simbolic mintuitorul omenirii, nu poate fi el considerat cea mai mare personificare a semnului, izbavitor si salvator intre toti? Doua milenii s-au scurs si pestele ramine animalul jertfit la masa de vineri...
Referindu-ne la repartitia valorilor in "Omul-Zodiac", cele doua picioare sint partea corpului atribuita celui de-al doisprezecelea semn zodiacal: ultimul semn este legat de terminatii, de extremitatile intregului corp, precum coada pestelui care e terminatia corpului sirenei. La drept vorbind, este mai putin vorba de o corespondenta anatomica de asta data, cit de o legatura metafizica ce ar merita un studiu aprofundat si anume un sondaj psihanalitic, daca ne gindim la importanta pe care o capata picioarele, pasii, talpile in operele creatorilor marcati de acest semn, ca un Hugo sau un Van Gogh la care Berbecul si Marte dominanti se conjuga cu Pestii...
Acum, spre a ne largi cunoasterea semnului, putem sa-1 situam fata de diferitele etape ale duodenarului caruia ii apartine.
Pestii participa la cuaternarul Apei si, in triunghiul zodiacal al acestui element, ei ocupa ultimul loc. Primul termen este reprezentat de Apa-cardinala din Rac; acest semn e expresia apei la nasterea sa si in raport cu nasterea; in acest sens, inchipuie atit izvorul prelungit de piriul care brazdeaza valea, cit si apa originara, apele-matrice din care deriva orice forma de viata organica. Al doilea termen este cel al Apei-fixe din Scorpion; acest semn simbolizeaza atit apa statatoare si moarta a lacului, mai exact apa mocnita, namoloasa si fetida a mlastinilor, loc predilect pentru batracieni, cit si, in alt plan, apa vietii, lava vulcanica sau lichidul seminal. Pestii constituie punctul "terminus" al procesului acvatic; ei reprezinta in mod esential masa miscatoare si anonima a apelor marine in care se varsa tot, imensitatea oceanica. Examinata de aproape, aceasta apa are o dubla proprietate: de fecundare si dizolvare. Fecunditatea ei, toata proliferarea si profuziunea misunind de viata al carei sediu se afla in mediul marin, cu strafundurile sale inepuizabile; proprietatea sa dizolvanta este greu sesizabila cu haosul suvoaielor furtunoase, care erodeaza si inghit paminturile. Apa din Pesti prezinta analogii cu cea a unui potop inundind intinderile terestre; ea este si expresia imensitatii fluide si difuze care ne invaluie din toate partile; este insusi simbolul subconstientului colectiv care prelungeste si leaga individul de specie, umanul de supraomenesc. Intr-o perspectiva ciclica, e sfirsitul sau implinirea oricarui lucru si a lumii. Lumea sensibila, purificata si idealizata inca din zodia Varsatorului, se indreapta spre dezagregare si trece in starea lichida spre a se intoarce in haosul primitiv. Conform unei conceptii spiritualizante, spiritualul este definitiv disociat de material si sufletul, eliberat de invelisurile sale terestre, revine la izvorul divin: partea imateriala din om se uneste cu creatorul sau...
O ultima conceptie despre semn ne este furnizata de raportul dialectic pe care il intretine cu semnul opus: Fecioara. Pe linia mediana dintre polul originar si polul final, Fecioara este mai aproape de multiplul absolut, iar Pestii, de absolutul lui Unu. Cu cit primul semn pune mai mult accent pe detaliu, pe particularitate, pe limita, frontiera, ingradire, centura lucrurilor si traieste intr-o lume de norme, cadre, reguli si formule, lume in care rationalul trece prin punctul cel mai ascutit... cu atit cel de-al doilea se prezinta ca lumea ansamblului, a globalului, a nelimitatului, a infinitului, virtualului, latentului, inclasabilului, insesizabilului, inefabilului... in care nerationalul si suprarationalul domnesc pe deplin. Doua dimensiuni se afla in prezenta, specificind de altfel doua tipuri diametral opuse: in Fecioara, biologul care, aplecat asupra microscopului, sondeaza lumea celor infinit de mici, sau ceasornicarul concentrat asupra minusculelor piese ale mecanicii de precizie; in Pesti, astronomul care, la luneta telescopului, deschide omenirii caile infinite ale galaxiilor. Aceasta nu este o simpla imagine desprinsa din real: vom vedea mai departe ce au "dat" Pestii in materie de mari astronomi. Si in timp ce tipul Fecioara este un individualist indepartat la maximum de "participarea mistica" a turmei, un "neutru" care isi amenajeaza in mod inteligent niste bariere protectoare de care vin sa se sparga valurile oceanului lumii, tipul Pesti ajunge uneori sa piarda orice notiune de individualitate si-1 intruchipeaza pe "cetateanul lumii" care, precum picatura de apa in mare, se pierde in imensa comunitate planetara.
E desigur evident ca acest semn simbolizeaza oceanul comunitatii tuturor oamenilor de pe pamint. El contine tot ceea ce este inecat si contopit, adica ce nu e inca diferentiat, lumea informului si lucrurile in stadiu de crisalida - concomitent cu valorile a ceea ce nu mai este, depasind frontierele individuale in vederea participarii la comunitate: intregul popor al pamintului intre zero si infinit, uniunea sacra a credinciosilor...
Traditia a gasit de cuviinta sa aseze Pestii sub tutela celor doua planete de fecunditate: Jupiter, pentru stapinire, si Venus, nascuta din spuma valurilor, pentru exaltare. In masura in care Jupiter corespunde unui proces de dilatare si de invadare, el concorda efectiv cu semnul zodiacal. Dar astrologiei moderne nu i-a fost greu sa-i gaseasca alt stapin, mult mai potrivit, in zeitatea Neptun. Poseidon nu este oare zeul mitologic cu tridentul care parcurge valurile marii in tovarasia monstrilor marini? Or, proprietatile astrului, desprinse prin observatie, seamana cu atributele mitologice. Fie ca reprezinta, precum Titea, namolul originar, materia prima, Apa-primordiala sau pulberea infinitului cosmic, fuziunea finala, Neptun este arhetipul disolutiei sau integrarii universale, al carui registru afecteaza o gama de valori calitative: nediferentiere, confuzie, permeabilitate fata de mediu, invadare, participare la grup, adeziune la unitatea superioara, identificare, contemplare, intensitate afectiva, destindere psihica, comuniune... El dizolva, dilata pina la extrem, repune in cauza intreaga unitate pentru lichidarea sau depasirea ei: in gama, este zona infra si ultra! Nu e de mirare deci daca tipul neptunian, cel caruia Neptun ii este planeta dominanta, joaca pe o claviatura ce pune in rezonanta mai ales gravele si acutele, prelogicul sau prerationalul la un capat, si suprarealismul la celalalt: stare crepusculara a comatosului sau schizofrenicului la care domneste confuzia perfecta, adeziunea nemasurata, noaptea ininteligibila a amestecului dintre eu si non-eu; stare intermediara a "previziunii" care este un fel de explorare a inconstientului cosmic; stare exceptionala a extazului resimtit de sfint ori de "samadhih", de yoghin... Pe plan social, neptunianul se integreaza miscarilor colective asa cum oceanul antreneaza picaturile de apa; el se realizeaza anonim prin intermediul unei miscari; aspiratiile sale personale sint cele ale unui ,grup, ale unei clase, ale unei colectivitati. Procesul neptunian degradat duce la anarhie, la demagogie, la fermentatie, la scandal, la haos; intr-un stadiu elaborat, il vedem exprimindu-se prin misticile populare si prin colectivisme: democratie, sindicalism, socialism; in zilele noastre, isi gaseste afirmarea extrema in universalismul marxist. De fapt, conjunctia Soare-Neptun (Soarele valorizeaza astrul) se intilneste la universalisti sau la oamenii politici care, fata de mediul lor, se afla "la stinga": democrati, socialisti, comunisti (Lenin, Bulganin, Tito, Matteotti, Gorki, Saint-Just, Lamartine, Briand, Blum, Salengro, Benes, Truman, Gany Davis...); in schimb, conjunctia Marte-Neptun este prezenta la Robespierre, Danton, Stalin... in sfera esteticului, Neptun face sa prevaleze latura irationala, inconstienta, afectiva, oceanica, halucinatorie sau vizionara, si a produs, intre altele, sensibilitatea preromantica a lui Chateaubriand, "sufletul lamartinian" aplecat spre vis si contemplatie, ratacirea lui Nerval in comuniune cu lumea corespondentelor universale, parasirea voluptuoasa a lui Verlaine in lumea muzicii sale interioare, impresionismul fluid al lui Debussy, atmosfera cetoasa a lui Carriere...
Este de inteles, asadar, ca in practica astrologul se gaseste in fata unui complex Pesti-Neptun, completat de Jupiter si in parte de Venus, la care asociaza valorile Casei a XII-a, omoloaga celui de-al doisprezecelea semn (orice ocupare planetara a acestei Case intareste valorile perechii in discutie), acest al doisprezecelea sector reprezentind lumea incercarii, a ispasirii, a innamolirii obscure si a eliberarii, aceea care populeaza spitalele, inchisorile, minastirile, azilele si alte locuri de captivitate...
Iata in fine, semnificatia pozitiei planetelor in Pesti:
Soarele si Ascendentul afirma, subliniaza semnul in stare pura, fara a-1 orienta in mod special.
Luna in Pesti indruma visul spre marginea viziunii fantastice, a halucinatiei, a mediumnitatii sau confera imaginarului o forta vizionara; aspiratie spre infinit sau simt al inefabilului (Briand, Brazza, Jacques Cartier, Daumier, Goethe, Hoffmann, La Fontaine, Michelangelo, Petrarca, Poe, Vinci).
Mercur in Pesti: este un "exil" pentru zeul inaripat care se ineaca aici; pozitia aceasta produce in mod esential inteligenta tipului Pesti (Briand, Bernanos, Darwin, Hugo, Mallanne, Montaigne, Schopenhauer).
Venus in Pesti: modul de sensibilitate tipic pentru Pesti se afirma in personalitatea nativului, cuprins si framintat de o afectivitate invadatoare, exaltanta, romanesca, stranie sau mistica (Bach, Dickens, Hugo, Le Brun, Lessing, Moliere, Poe, Doamna de Stael).
Marte in Pesti: agresivitatea planetei poate sa fie anarhica precum minia haosului, muscatoare ca rechinul sau turbulenta ca ciocnirea curentelor opuse ale apei intr-o viata (Daumier, Renan, Van Gogh).
Jupiter in Pesti: forta si amploarea astrului radiaza in toate directiile sau intr-o expansiune nelimitata; altfel generozitatea poate duce la mecenat (Carol Quintul).
Saturn in Pesti: este simbolul singuratatii din inchisoarea intunecoasa din care sufletul ar vrea sa evadeze; tinde spre complezenta morbida si spre masochism (Huysmans, Leconte de Lisle, Newton, Schopenhauer).